Select Page

Нацрт Закона о слободи вјероисповјести, односно члан 62, изазвао је велику забринутост православних вјерника у Црној Гори, који су показали незадовољство, огорчење и забринутост, упркос невремену, на великом народном сабору у Никшићу у суботу 21. децембра. Као што је данас забрањен неподобним вјерницима из других држава улазак у Црну Гору, тако ће се и сутра неподобним вјерницима и свештеницима из Црне Горе забрањивати улазак у храмове, ако се усвоји овај закон. У закону не пише да ће свештенство Српске православне цркве наставити да служи у црквама, као и да држава неће моћи да продаје ту имовину. Да подсјетимо, приликом доласка аутобуса са вјерницима друге конфесије у Херцег Нови није враћен ниједан аутобус са границе.

Препознали смо политику која се спроводи према српском народу у Црној Гори и зато смо 2007. обновили рад Српског Сокола у Херцег Новом. Годинама објављујемо документа која оповргавају све неистине које се пласирају и ових дана, попут дозволе, цитирам „за грађење Српске Православне Цркве“ Светог Архангела Михаила на Белависти из 1883. Али са највишег врха државе историјске чињенице се заобилазе, што нас не изненађује. Историјске чињенице нису ни битне јер је став 2 члана 62 написан да се одузме имовина Српској православној цркви, без обзира на то ко је био власник претходних осам вјекова. На жалост сви смо свједоци немарног односа државе према културном и историјском благу Херцег Новог, које се налази у власништву државе. Почев од Српске поморске закладне школе у Србини, задужбина Глигора Радовића и Николе Гојковића и архивске грађе.

Надамо се да ће римокатоличка црква у Црној Гори повући сагласност на доношење закона и тиме потврдити своје ријечи о хришћанској љубави и солидарности, али и спријечити катастрофалне последице овог закона, наведено је у саопштењу које је потписао потпредсједник Савеза Српски Соко и предсједник Српског Сокола Херцег Нови, Небојша Рашо.

 

Извор: радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This