Select Page

Одлука о додјели Нобелове награде Петеру Хандкеу је сјајна и честита, јер је ријеч о једном од најзначајнијих савремених писаца, оцијењено је на трибини „Правда за Хандкеа“, недавно одржаној у Удружењу књижевника Србије. Учесници су поручили да су напади на нобеловца – наставак напада на Србе, који трају готово три деценије.

Хандке је човјек без панцира, снажне интуиције и безмјерне храбрости, сам против свих, сам против цијелог свијета, досљедан самом себи, кажу српски писци.

Подсјећају да је једини 1999. године дошао у Србију, отишао на Космет, Београд га је прогласио почасним грађанином, а Удружење књижевника Србије већ раније примило у своје редове.

– Хандке је показао да је савјест човјечанства у времену кад је овом народу било најтеже, и ми га морамо сматрати својим и бранити га непрекидно – рекао је Милован Витезовић, предсједник Удружења књижевника Србије.

Јован Делић, дописни члан САНУ истиче да Хандкеа треба чувати и не радити против њега. Како је рекао, нн је божански уникат у времену лажи, и с њим је лакше живјети.

Вербални линч усмјерен је на Хандкеову ријеч о Србима, а не на књижевну, каже Зоран Аврамовић, истичући да је Хандкеова ријеч о Србима дирнула у осињак антисрпског круга државника, медија и књижевника овдје и на Западу.

– Његово дјело вјероватно нико не може да доведе у питање, али он је разапет због својих просрпских ставова, а као што видите – то се квалификује најтежим рјечима у региону и ван њега – истиче проф. др Зоран Аврамовић, социолог културе.

Мирко Мркић Острошки наводи да у овом времену кад је Хандке напокон добио Нобелову награду, а како наглашава, заслужио ју је давно, многи су из нашег окружења па и Србије, почели да бацају дрвље и камење на Хандкеа зато што он воли српски народ.

Миљурко Вукадиновић, уредник трибине Удружења књижевника Србије истиче чињеницу да је Хандке од 1980. године пријатељ Србије, народа, обичних људи, државника, свих који у њој живе и мисле српски.

Хандке је један од најзначајнијих свјетских књижевника, писац са ставом, а додјелом Нобелове награде исправља се неправда према њему, кажу у Удружењу књижевника Србије.

Сматрају да је потребно организовати озбиљне скупове о Хандкеовом стваралаштву и објавити зборник радова о њему.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This