Select Page

у Част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

Историја ове иконе описана је у делу Димитрија Ростовског ,,Руно орошено“.

Један човек проводећи живот у греху а имајући к Богородици осећање трепетне љубави, свакодневно се молио пред Њеном иконом, не посустајући – с дубоком вером произносећи Архангелски поздрав ,,Радуј се Благодатна… !“

Једном, спремајући се да иде да учини неки грех и пре него што ће изаћи, обратио се к  Богородичиној икони, молећи се. Но, одједном га је напао страх, и као да је видео да је изображење Богоматере оживело а да су се код Богомладенца ране на рукама, ногама и на куку отвориле – и да је из њих потекла крв… У страху је пао на земљу и усликнуо ,,О Госпођо, ко је то урадио ?“

,,Ти и претходни грешници својим греховима поново распињете Мога Сина, као Јудеји“ – одговорила му је Мајка Божија. ,, Ви мене називате милосрдном. Зашто ме вређате греховним делима“? – тако је пред преступником разоткрила бездан његовог грехопада.

,, О Владичице „, одговорио јој је грешник – ,, нека моји греси не победе Твоју неизрециву благост. Ти си једина нада свим грешнима. Умоли за мене Сина Твојега и Бога нашег „! – с трепетом је молио Владичицу да умоли Спаситеља за остављење грехова.

И тако је два пута Владичица понављала Своју молитву Богомладенцу, но, Он Је остао неумољив, док најзад на неодступну молбу БогоМатере, Он Сам се није обратио следећим речима: ,, Ја испуњавам Твоју молбу. Нека се испуни жеља Твоја. Ради Тебе се том човеку опраштају греси његови. Нек он у знак опроштаја целива моје ране“.

Подигавши се са земље, грешник, примивши неочекивану радост неизмерно је благодарио за опроштај који је добио од Спаситеља; са неизрецивом радошћу целивао је Његове ране и од тога тренутка почео је да живи благочестиво.

Овај догађај је дао повод да се иконопише икона Богоматере –  ,,Неочекивана Радост“.

За датум њеног прослављења одређен је 22.децембар по новом, односно, 9. децембар по старом календару.

Икона се чува од 1944.г. у цркви Светог Пророка Илије у Свакодневној улици у Москви.

 

Чуда

 Пред овим образом моле се сви трaгаоци за животном и породичном стабилношћу, при дуготрајним нарушеним односима са родбином, у тузи и унинију, код болести душевних и телесних, при тражењу опроштаја од тешких грехова, при рођењу детета – када је искључена свака нада за преживљавање.

Ово радосно избављење од беда дарује се свима који прибегавају Пресветој Богородици.

У понедељак на уторак, Светле седмице 1838.г. у кућу Ане Тимофејевне дошла је удовица подофицира, Анисија Степанова, која је последња четири месеца патила од глувоће до те мере, да чак није могла да чује црквено звоно. У болницама се лечила, али без успеха. Она је остала да преноћи код Тимофејевне, да би другог дана отишла икони „Неочекивана радост“. Када су жене следећег јутра замолиле да се одслужи молебан, Анисија је одједном зачула речи Ускршњег тропара ,,Христос воскресе из мртвих“, а затим и тропаре Богомајке ,,Усрдно притецимо сада Богородици, ми, грешни и смирени“, – после чега је њена глувоћа у потпуности прошла.

 

Изображење

На икони се приказује човек, који се на коленима моли пред ликом Богомајке. Даље се испод лика обично стављају прве речи приповести: „Човек један безакони…“ – док је Богомајка приказана на трону са Богомладенцем у наручју, како посматра молиоца.

Поглед Њен уобичајено је благ; јер – нема тога греха који превазилази благост и милост Њену.

Горња хаљина је у топлој окер боји испод које се назире доња хаљина, плаве боје.

На раменима и Часној Глави Пречисте, извезена је по једна звезда – и то је сво спољашње украшење Њено.

Јер све што има, добила је од Сина Свога – благовољењем Оца, Духом Светим и непорочном животом Својим.

Стога је Изабрана од свег рода хришћанскога – јер је Радост обремењенима, Радост неисказана, неочекивана и немерљива.

Она Која теши ожалошћене, решава сукобе међусобне и омекшава срца свих који Јој се моле и очекују посредовање пред Сином и Богом Њеним.

 

 

Тропар, глас 4

 

Данас, верни људи, духовно празнују, прослављајући Заступницу усрдну рода хришћанскога, и, притичу к пречистоме Њеном образу, зовући Је: о Премилостива Владичице Богородице, подај нам Неочекивану Радост, обремењенима гресима и тугама многим, и избави нас од свакога зла, молећи Сина Твога, Христа Бога нашега, да спаси душе наше.

 

Литература

 

Ооо Духовное Преображение: ,, К Богородице прилежно Нине притецем „, Молитви К Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, Москва, 2015.г., стр. 68, 69;

 

Тихомир С. Илијић: ,,Велича душа моја Господа“, ВИЗГ – Београд, 2002, стр: 147, 148, 303;

 

www.manastir – lepavina.org / Ikona Majke Bozije – Neocekivana Radost, Natalija Suhinjina

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This