Select Page

На данашњи дан, 21. децембра 1879. године рођен је совјетски диктатор грузијског поријекла Јосиф Висарионович Џугашвили /Стаљин/, који је методама политичке страховладе и неограниченом личном влашћу управљао СССР-ом 29 година.

Као ученик богословије приступио је социјалдемократским кружоцима, потом бољшевицима. Прије Октобарске револуције 1917. године организовао је акције терориста који су према налогу вође бољшевика Лењина изводили разбојничке нападе на банке и конвоје ради пљачке новца. У партијски Политбиро и Војно-револуционарни комитет ушао је у октобру 1917. године, а од априла 1922. године до смрти у марту 1953. године био је генерални секретар партије.

Послије смрти Лењина у јануару 1924. године вјешто је користио борбе у партијском врху и – улавном послије монтираних политичких процеса – елиминисао све који би могли да му угрозе власт. Временом је то постао разрађен систем терора с огромном мрежом затвора и концентрационих логора у које су упућивани милиони људи. Изградио је култ своје личности у СССР-у, што је постепено захватило готово све комунистичке партије у свијету. Чистке је започео 1934. године и ликвидирао је практично све старе бољшевике, партијске, државне и армијске руководиоце, многе руководиоце Коминтерне и читава руководства страних комунистичких партија, укључујући југословенско.

У отаџбинском рату против нацистичке Њемачке и њених савезника од 1941. године до 1945. године био је врховни командант оружаних снага, учествовао је на међународним конференцијама у Техерану, Јалти и у Потсдаму и прихватио је подјелу интересних сфера послије Другог свјетског рата у Европи и Азији. Створио је 1947. године Информациони биро комунистичких партија /ИНФОРМБИРО/, помоћу којег је настојао да обезбиједи утицај у комунистичком свијету послије распуштања Коминтерне. Допринио је заоштравању међународних односа у вријеме хладног рата и окрњио огроман углед СССР-а стечен одлучујућом улогом у сламању фашизма у Другом свјетском рату.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This