Select Page

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је наду да спорни Приједлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница неће доћи пред посланике у црногорској Скупштини док се не постигне договор свих релевантних и заинтересовних страна у Црној Гори, укључујући и Српску православну цркву, односно њене епархије у тој земљи.

– Свако законско рјешење које третира вјерска и имовинска права вјерских заједница требало би да буде у складу са релевантним међународним стандардима о људским правима, стога вјерујем да ће Црна Гора, која већ иде путем европских интеграција, поштовати права и стандарде који важе у заједници европских држава – рекао је Додик Срни.

Он је навео да не треба посебно наглашавати значај СПЦ, односно Митрополије црногорско-приморске за црногорску државу која је и направила државу и старија је од свих владарских династија у Црној Гори.

– Вјерујем да ће бити довољно разума и храбрости да се одустане од најављених рјешења, која не иду у прилог ни демократизацији Црне Горе ни напретку њених грађана. Историјски континуитет, имовина и аутонимија цркава и вјерских заједница је прихваћена у свим државама бивше Југославије, зато вјерујем да ће и Црна Гора то питање ријешити на ваљан начин не изазвајући подјеле међу својим грађанима – истакао је Додик.

Скупштина Црне Горе требало би 24. децембра по хитној процедури да разматра Приједлог закона о слободи вјероисповијести којим се предвиђа подржављење више од 700 храмова, манастира, цркава и црквених објеката Српске православне цркве.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This