Select Page

Врховни суд Украјине одбацио је захтев Министарства културе да се канонска Украјинска Православна Црква присили да се преименује као „Руска Православна Црква у Украјини“, па ће тако задржати своје име под којим се води већ 30 година.

На два претходна суђења већ је удовољено молби митрополита кијевског и све Украјине Онуфрију и пресуђено да Министарство правде, Министарство културе, државни регистри и јавни и приватни нотари не смеју обавити било какву пререгистрацију и да морају поништити регистрације које се тичу 267 религијских организација Украјинске Православне Цркве.

Ових 267 религијских организација су епархије, манастири, богословске семинарије и академије и друге школе.

Поводом ове одлуке заменик председника Одељења за спољне црквене односе МП протојереј Николај Балашов је поздравио ову одлуку Врховног суда и додао да „она сведочи да судије поштују закон и Устав Украјине“. Међутим, он је појаснио да је овом судском пресудом Министарству културе забрањено да на своју руку преузме пререгистровање Украјинске Православне Цркве.

Наиме, под председником Порошенком, украјински Парламент је донео неколико закона којима се циљало против канонске Украјинске Цркве, међу којима је и закон 5309, према коме све верске организације које имају управна тела у некој агресорској земљи морају навести у свом имену да припадају таквој организацији у иностранству. Како се Русија сматра „агресорском земљом“, закон би присиљавао УПЦ да се преименује као „Руска православна Црква у Украјини“ како би се украјински народ уверио да се овом Црквом управља из Москве, премда она ужива пуну административну самосталност и њоме управљају Украјинци у Кијеву. Овај закон је донела украјинска Врховна Рада 20. децембра 2018, а два дана касније потписао ју је председник Порошенко.

„Патријарх“ Филарет Денисенко је својевремено изјавио да би према таквом закону Кијево-печерска и Почајевска лавра биле истргнуте из јурисдикције
Украјинске Православне Цркве и биле придодане  њему под надлежност.

Извор: orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This