Select Page

Црногорска власт умјесто грађанског помирења сије мржњу, подстичући раздор и стремљења даљим подјелама, ионако, већ дубоко подијељеног друштва, оцијенило је данас Удружење Бјелопавлића ”Бијели Павле” поводом дискриминаторног Предлога закона о слободи вјероисповјести.

Управни одбор удружења Бјелопавлића ”Бијели Павле” изражава најоштрије противљење најављеној расправи и усвајању закона о наводним вјерским слободама, у црногорском парламенту, јер, како истичу, у суштини, то је свађалачки, инкриминишући акт, уперен искључиво против Митрополије црногорско-приморске, као темеља црногорске државе: “ Сматрамо да тај нецивилизацијски Предлог закона треба повући из јавне расправе. Не може никакву слободу, па ни вјерску прописивати закон којим се најављује отимачина имовине, без било каквог основа, која угрожавају основна људска права и слободе, као највеће цивилизацијске тековине.“

Да је основни циљ ове власти, која само изазивањем мржње и подјела може једино продужити своју бездушну владавину, кажу у Удружењу „Бијели Павле“, говори њихова осионост и дрскост  приликом наступа који су испуњени незнањем, када настоје да бране тај закон:

„Нигдје у цивилизованом свијету закони о вјерским слободама нису унифицирани, и не могу бити. То је уосталом и став ЕУ, гдје она доследно тражи да законодавство код питања вјера прикаже посебност сваке од држава, односно, онакво стање какво стварно и јесте.

Закон о вјерским слободама се доноси уз консензус свих вјерских организација, без наметања форми које власт овдје инсистира и настоји да уведе. Црна Гора овим законом мора показати да поштује своју историју и традицију, те стога и закон мора бити аутентичан, гарантовати цркви право својине на покретној и непокретној имовини. Он у себи мора имати све традиционалне вриједности нашег друштва на којима се оно очувало и опстало до данас.“

Удружење Бјелопавлића констатује да наведени закон, који наизглед мора да се усвоји на брзу руку, „има за циљ да скупштинском већином преобликује Црну Гору, учини је сурогат државом, браћу до краја закрви и посвађа, супростави је самој себи и свом већинском црногорском и српском православном народу, устроји је онаквом каква никада у својој историји није била“.

Истрајавање црногорске власти на оваквом Предлогу закона о вјерским слободама, у Удружењу „Бијели Павле“ виде као увођење силе у правни систем и револуционарног права, односно кршења и потирања свих основних људских права, које може да има несагледиве посљедице.

„Држава Црна Гора умјесто идеологијом и свађањем народа, треба да се бави заштитом и подизањем нивоа права и слобода грађана, а да препусти, као свуда у свијету да Црква сама одреди свој идентитет, који ниједна власт, ма колико била силна не може уредити у живом организму Цркве.

Подржавамо Декларацију Вијећа народних скупштина Црне Горе, усвојену у манастиру Морача, о предложеном Закону о слободи вјероисповијести, и овом приликом позивамо све наше грађане да дођу на велики црквено-народни сабор Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, у Никшићу 21. децембра, и дају свој допринос очувању Црне Горе и њеног идентитета“, закључује се у саопштењу Удружење Бјелопавлића ”Бијели Павле”, које потписује предсједник УО мр Огњен Јововић.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This