Select Page

Предсједник Црквене општине Цетиње г. Рајко Радусиновић позвао је своје Цетињане православне вјере, али и све људе којима је добро Црне Горе на срцу да у суботу 21. децембра дођу у Никшић јер нас на то позива наша Црква, али и наши преци који су градили и уградили себе у цркве и манастире по Црној Гори.

„Цетињани неће изневјерити своје претке. И овог пута ћемо стати на бранику Цркве јер тиме бранимо Црну Гору и показујемо своје право лице“, каже г. Радусиновић за Радио Светигору.

Предсједник цетињске Црквене општине је позвао све православне Црногорце, али и католике, муслимане да послушају апел нашег земљака, Џенана Колића који служи на понос не само његовој породици него свима којима је у срцу будућност Црне Горе.

„То је позив на братско сабрање, па се у Никшићу неће окупити само вјерници православне вјере, него и сви добронамјерни, и римокатоличке и муслиманске вјероисповјести, бранећи, како је он то лијепо рекао, Саборни храм у Подгорици, Цетињски манастир…, ми бранимо и Хусеин-пашину џамију и Катедралу Светог Трипуна у Котору.“

Осврћући се на дискриминаторни Предлог закона о слободи вјероисповјести, господин Радусиновић наглашава да власт њиме жели да спроведе и дође у посјед не само манастира и цркава, него и непокретности и земљишних посједа, посебно на приморју, што њих највише интересује:

„Они су продали све што су могли да продају, па би сада да продају и уновче и оно што је вјековима у посједу Митрополије црногорско-приморске. Они мисле да ће са том финансијском моћи успјети да  даље буду на власти, али све се дешава по Божјој промисли. Мислим да овога пута неће у свом науму успјети, како каже наш Ловћенски Тајновидац: Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал’ зубе поломи.

Напомиње Радусиновић да би се пристајањем на овај предложени закон, огријешили о све оне дародавце који су завјештали своја имања, куће, имовину Цркви. Таквих примјера завјештања имамо и данас, а да су хтјели, и наши савременици и сви преци, да поклањају држави то би преписали њој, а не Цркви:

„Цркви преписују јер знају да ће она то да чува, његује, и да ће да их помиње у својим молитвама. Не смијемо дозволити да се завјештања наших предака обесмисле и пређу у државно власништво и распродају овдашњим и бјелосвјетским тајкунима.“

Мишљења је да ће преовладати разум и да ће се схватити да се у Црној Гори не може живјети на подјелама, захваљујући којима власт опстаје. Изразио је наду у Бога и Светога Василија Острошког и Светога Петра Цетињског да ћемо успјети да одбранимо оно што су нам оставили наши преци у наслеђе.

На крају разовора са Слободанком Грдинић, г. Радусиновић је позвао још једном све на братско сабрање, подсјећајући да је за све заинтересоване организован превоз аутобусима, а полазак је испред Цетињске богословије.

Цио разговор са предсједником Црквене општине Цетиње г. Рајком Радусиновићем можете послушати на линку:

https://svetigora.com/rajko-radusinovic-pozivam-svoje-cetinjane-da-se-u-subotu-saberemo-u-niksicu/

Весна Девић

Pin It on Pinterest

Share This