Select Page

Закон о слободи вјероисповести у Црној Гори превазилази националне оквире и утиче на јединство православног свијета, саопштила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, преноси Спутњик.

Према њеним ријечима, ради се о „закону суверене државе“.

„То је прерогатива те земље и њеног народа. Ми смо категорички против било каквог мијешања у унутрашње послове. Суштина онога што се разматра може озбиљно утицати на интересе Црногорско-приморске митрополије Српске православне цркве, као и на њена права својине на вјерским објектима“, истакла је Захарова.

Она је додала да ова тема већ излази из националних оквира и укључује питања јединства православног свијета и очувања његових темеља, који су се градили вјековима.

„Ми смо убијеђени да је неопходно да се стриктно поштују законска права канонских православних цркава, док неуважавање њиховог мишљења и вјештачко стварање услова за раскол међу вјерницима могу проузроковати велике проблеме“, оцијенила је она.

Према њеним ријечима, представници извршне власти западних земаља последњих година су изузетно исполитизирали црквену тему.

„Стога се та тема не може коментарисати са тачке гледишта православља или било које друге конфесије, него полазећи од тога како се представници органа извршне власти, односно званични представници низа држава, неприхватљиво мијешају у религиозне послове“, оцијенила је Захарова.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This