Select Page

У оквиру манифестације Дани Његшеви 2019, Књижевно друштво Његош организоваће књижевно вече под тематским називом: „Српски писци из Црне Горе“, у чијем ће програму учествовати  пјесници који баштине његошевску традицију.

Тим поводом, Књижевно друштво Његош угостиће књижевнике: Будимира Дубака, Новицу Ђурића, Радомира Уљаревића, Бећира Вуковића, Андрију Радуловића, Вишњу Косовић, Драгана Бојовића, Јанка Јелића, Саву Радуловић, Ранка Мићановића и Миљана Николића.

Уводном ријечју публику ће поздравити предсједник Књижевног друштва Његош, Милутин Мићовић, а тематском бесједом: Српска култура у Црној Гори и савремени српски писци, обратиће се проф. Веселин Матовић.

Поводом вечери која ће се одржати у сриједу 18. децембра у Црквено-народном дому Свети Василије Острошки у Никшићу, са почетком у 18 часовакњижевник Милутин Мићовић је нагласио:

„У овим данима великог сгуснућа тамних сила које производи државна иделогија, никаква ријеч нема смисла, уколико није озарена оном искром, коју је Његош опјевао у Личи микрокозма. Када је друштвена и животна реалност подношљива, или, солидна, пјесничко занимање изгледа сувишно. Али, када је духовна и друштвена ситуација неподношљива, као ово код нас у Црној Гори, пјесничка ријеч налази смисао, обасјавајући човјеков космос изнутра. Последњих двадесетак година живота у Црној Гори, само су били потребни писци, који ће давати подршку, и додавати ентузијазам државним дјелатницима, чија иделогија увећава мрак и заборав и разара духовни и културни темељ.

У таквом времену смишљеног саморазарања духовних и културних матрица Црне Горе, српски писци живјели су и  још данас живе и раде, као они који нијесу потребни јавном ни културном животу.

Сада, када је дошло да ни државна власт више не зна шта ће, јер је уништила и сопствено корјење, увела народ у саморазарање, уништила и потребу за културом, онемогућила разлоге разумности – тада пјесници, посебно српски пјесници у Црној Гори имају више разлога за своју ријеч, јер нијесу с државном власти производили колективни заборав и уносили конфузију у јавни живот, него су, избачени из главних јавних токова живота, његовали памћење, омоћавали своје духовно коријење, палили свјетиљку ума, да нас све не попадне  тама, и не подави чама.“

Програм Књижевног друштва Његош, који се одржава под покровитељством Министарства спољних послова Србије, Управе за дијаспору, употпуниће и  Црквени хор „Свети Новомученик Станко“ из Никшића док ће водитељ програма бити пјесникиња Милица Бакрач.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This