Select Page

Удружење књижевника Црне Горе додјељује Петеру Хандкеу, овогодишњем нобеловцу, почасно чланство у овој најстаријој књижевној организацији у Црној Гори, као и угледну награду „Макаријево слово“, за животно дјело, за 2019. годину.

Како је саопштио предсједник УКЦГ Новица Ђурић, оним првим прекрасним словима, која је урадио јеромонах Макарије, „руководитељник“ Ободске штампарије, и којима је прије 525 година печатана прва ћирилична књига у Европи, „Октоих“, придодаје се и величанствено дјело Петера Хандкеа.

– Овим чином УКЦГ одаје захвалност и поштовање искреном и правом пријатељу и добротвору српског народа, који је и дјелом и принципијелним највишим етичким ставом остао на страни истине, на страни правде и на страни жртве. Јер је Хандке и оне трагичне 1999. године, приликом бомбардовања, у тексту-апелу савјести човјечанства, под насловом „Читава планета зове се Југославија“, изјавио: „За оне, који се на нашој планети још нијесу претворили у Марсовце, и остале зелене кољаче, њихова домовина је, почевши од 24. марта 1999. године, Србија, Црна Гора и Република Српска“, наводе у Удружењу књижевника.

Почасно чланство и признање Петеру Хандкеу, како се закључује, представља и дубоко повјерење у исконску ријеч, и глас из средишта људске драме, чиме је овај писац даровао планету. Представља и уздарје Удружења књижевника Црне Горе у знак разумијевања и љубави, и глас високог поштовања.

Pin It on Pinterest

Share This