Select Page

На свечаној сједници Вијећа народних скупштина Црне Горе, јуче, 15. децембра, у Манастиру Морача, усвојена је обавезујућа Декларација о неприхватању једнострано предложеног закона о слободи вјероисповијести, којим се припрема отимање светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

„Поштујући осмовековну постојаност и традицију Српске православне цркве у Црној Гори, ослоњени на заједничке духовне вредности као темеље јединственог идентитета народа, окренути потребама и интересима сопственог народа у будућности, с упориштем у природном праву да се не признају одлуке које не происходе из слободно изражене воље грађана Народне скупштине Бањана „Владика Сава Косановић“, Бјелопавлића „Бијели Павле“, Братоножића „Пејо Станојев“, Васојевића „Васо“, Вранешана, Голије, Граховљана „Стара Херцеговина“, Грбљана, Дробњака, Жупе никшићке, Катунске нахије, Куча „Марко Миљанов“, Љешанске нахије, Матице Боке, Морачана „Светигора“, Озринића, Пивљана „Бајо Пивљанин“, Пипера „Пипо“, Пљевљака и Дурмитораца, Ријечке нахије, Ровчана „Гојак“, Ускока, Црмничана и Шаранаца, не прихватају једнострано предложен Закон о слободи вероисповести“, су ријечи којима Декларација почиње.

У Декларацији се, између осталог каже, да власт у Црној Гори укида владавину права, разара заједничке духовне и државне вриједности и јединствени идентитет народа:

„Свом приватном интересу подређује општи интерес, дестабилизујући односе међу већинским православним народом, али и толеранте међунационалне односе у Црној Гори.

Проказани закон о слободи вјероисповијести власт у Црној Гори намјерава да донесе уз помоћ мањинских народа друге вјере, који би, прихватајући да на овакав начин учествују у доношењу овог закона, показали отворено непријатељство према већинском православном народу. Стога, наше суграђане, римокатолике и муслимане, најдобронамјерније упозоравамо да не прихватају овакав закон, јер се такав закон не може донијети без консензуса свих заинтересованих страна“, каже се у Декларацији.

Народне скупштине српског народа у Црној Гори поручују да ће ради очувања основа духовног и вјерског идентитета, објединити све своје снаге, лични ауторитет, друштвени утицај, организациону структуру и сва друга средства да спријече проклетству предату организацију да скрнави вишевјековне светиње које су нам уз аманет на чување оставили наши светитељи и славни преци.

Декларација православног српског народа у Црној Гори завршава се завјетом „Тако нам Бог помогао“.

Весна Девић

 

Pin It on Pinterest

Share This