Izaberite stranicu

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије служио је данас на празник Преподобног Јоаникија Девичког Свету архијерејску литругију у манастиру Девич поводом славе ове светиње у присуству више од хиљаду вјерника пристиглих из централне Србије, Црне Горе и са Косова и Метохије.

Владика Теодосије је у обраћању вјерницима рекао да су некада једино Срби насељавали ово подручје, а да их данас нема ни у околини. Он је подсјетио да Срби, који су током историје морали да напусте ове просторе, једино нису напустили манастир и гроб Светог Јоаникија, чије мошти почивају у његовој задужбини.

Све који долазе у манастир Девич, владика рашко-призренски је благословио, те указао на потребу останка на овим просторима, уз светињу Јоаникија Девичког за коју је рекао да никад није била светија, јер је страдала и васкрсла као што ће и васкрснути и српски народ.

“Управо светост овог мјеста”, истакао је владика, “привлачи вјернике, јер је ову светињу Господ оставио као свјећњак.”

Он је напоменуо и да светитељи не напуштају ове просторе, те навео примјер Светог Стефана Дечанског, Светог Јоаникија Девичког.

“Ако они нису напустили ове просторе имамо ли ми право да кренемо другим путем”, упитао је владика Теодосије.

Милосав Јашовић, који је расељен из Истока, рекао је да њих око стотину стигло из Београда у манастир чије је сестринство успјело да га сачува од затирања, што је био циљ албанских терориста.

Владимир Ивановић из Никшића каже да Срби из Никшићке жупе редовно долазе у посјете српским светињама на Косову и Метохији.

“Србин није, нити може припадати православној вјери и Цркви ако се Богу не помоли у некој од светиња на Космету. Не смијемо заборавити да сви наши коријени воде и са Косова и Метохије и све док се овдје сабирамо у нашим светињама нема те власти која може да затре наше поријекло или избрише православље из Црне Горе”, сматра Ивановић.

Свету архијерејсаку литругију обезбјеђивали су припадници косовске полицијске службе.

https://svetigora.com/proslavljena-slava-manastira-devic/

Pin It on Pinterest

Share This