Izaberite stranicu

Подострошки храм Светог Николе на Баљиновцу је саборна црква среза Вражегрмци. Изграђен је крајем деветнаестог вијека и један је од већих храмова у Бјелопавлићима.Овом храму гравитирају братства: Ђуровићи, Станишићи, Дамјановићи, Радошевићи, Перовићи, Мијајловићи, Даутовићи, Николићи и др. Ове године, домаћин храмовне славе био је  Велизар Радошевић, који је  преузео благослов колача од прошлогодишњег домаћина, Нова Станишића, а за идућу годину предао је благослов новом  добротвору, Радојици Перовићу.

Парох вражегрмски, протојереј Предраг Катанић, служио је Свету литургију у храму препуном  народа. Са њим је саслуживао протојереј-ставрофор Драган Станишић.

Отац Предраг се послије освећења славског колача обратио присутнима ријечима да Свети Никола овај народ већ годинама  благосиља  и чува јер су му вјерни:

“Окуписмо се на овај дивни дан, да прославимо  славу храма, Светог Николу. Ова храмовна слава  једно вријеме се била  угасила, али чим смо поново обновили овај спомен, и ова црква је оживјела.  Ове године има нас  више него раније, али верујем, следеће –  биће нас још више  овдје, код Светог Николе сабраних. Нека је  благослов Божји са свима вама и онима за које се молите, у све вјекове.”

Прота Предраг Катанић искористио је прилику да све подсјети на Сабор у Никшићу:

“Имаћемо изузетну прилику да поред моштију Св. Василија Острошког напојимо душу великом радошћу и благодарношћу за сва добра у Христу нам дарована. Тога дана исказаћемо и своје противљење  неправди која се најављује од саме државе, да нам укину слободу да вјерујемо како учи Св. Никола. Када су храмови били опустошени и празни, примјењивали су се прописи  налик овоме  закону који се данас најављује. У овоме храму не би имали ову љепоту и овакво заједништво, када би се за Цркву примјењивали закони које помињу наши властодршци. За све ваше добре  поступке и намјере нека вас  укријепи и награди Св. Никола,  храмовна слава, и Св. Петка, ваша крсна слава”, поручио је Парох вражегрмски, протојереј Предраг Катанић.

Душанка Станишић

Pin It on Pinterest

Share This