Select Page

Протоколарна посјета Ватикану црногорског премијера Душка Марковића била је нови тест истинољубивости режимских медија у Црној Гори. Тест на ком су – оборени. Оборени јер – не говоре истину!

Наиме, осим несумњиве чињенице да је Душко Марковић примљен у ватиканске одаје као премијер међународно признате државе, и да му је ватиканска дипломатија саопштила пар куртоазних поздрава у стилу ”подржавамо Ваше напоре”, ”Ви сте примјер историјског склада ”, ”препоручујемо највеће цивилизацијске стандарде”…итд, све остало што су провладини медији објавили је гола лаж, а понајвише она како је ”Света Столица подржала актуелни Предлог закона о слободи вјероисповјести”.

У односу на то и такво не-новинарско спиновање истине, чињенице говоре сљедеће:

Премијер Марковић је, према сопственом признању, ”дуго и садржајно” причао са папом Фрањом, а да при том, ни једну једину ријеч није проговорио о Предлогу закона, који је толико актуелна тема цијеле ове године у Црној Гори. И није проблем био недостатак времена, јер су Марковић и папа успјели да се дотакну свега живог, па да ето стигну и до еколошких тема – али о закону који регулише положај цркава и вјерских заједница у Црној Гори, и који Влада хоће да изнесе пред парламент за који дан – ма ни слова.

Марковић се затим састао и са државним секратаром Ватикана кардиналом Паролином, и са њим причао о потреби доношења новог закона, – што је Паролини  начелно поздравио, износећи своје ставове о ”потреби новог закона” као и о ”највећим цивилизацијским стандардима” које би он морао имати. Међутим, конкретно, о новом законском предлогу, кардинал је поручио да би он морао бити усвојен уз ”највећи степен сагласности”

Како даље можемо чути, ако му је ишта вјеровати, Марковић је очигледно обмануо ватиканског дипломату, преносећи му своје дезинформације, како је у Црној Гори – та сагласност постигнута! Колика и каква је та ”сагласност” видјеће се 21. децембра у Никшићу!

У све ово је умијешана и прича о ”премијеровом позиву папи” да посјети Црну Гору. Марковић њега звао, а папа њему обећао да ће доћи. Ко не познаје прилике у овом дијелу Рима, могао би да повјерује како је бар та ствар данас договорена, али сва је прилика, ништа ни од тога! Или бар не тако лако. Папа нигдје неће доћи а да претходно не добије сагласност од већинске хришћанске заједнице, што је у нашем случају управо она која има повјерење највећег броја грађана Црне Горе – Српка Православна Црква!

И тако, поштовани читаоци, нијесам могао ноћас поћи на спавање а да ово не напишем. Читао сам и званично саопштење из Ватикана, а и писмо које је љетос српском патријарху упутио папа, поводом владиног Предлога закона. Нема ту никакве манипулације! Манипулацијом манипулише Марковић. И то на јавном сервису! Очигледно, биће добро, ако је заиста, Душко Марковић, папи Франциску изнио своје ставове, о климатским промјенама….како јављају овдашњи медији.

Бошко Радовић, ин4с

Pin It on Pinterest

Share This