Select Page

У Српској академији наука и уметности, јуче 13. децембра, отворена је изложба о манастиру Студеница под називом „Духовно и културно наслеђе манастира Студенице, ревност, постојаност, савременост.“

Ову свечаност је својим присуством увеличао Његова светост Патријарх српски Иринеј.

На почетку изложбе обратио се председник Српске академије наука и уметности, господин Владимир Костић поздравивши Његову светост Патријарха српског Иринеја, као и монаштво манастира Хиландара и манастира Студенице.

„Већ смо дубоко загазили у девети век постојања манастира Студенице и истакао бих шта је то једна нит која повезује сва времена од градње па до данас. То је добра воља свих оних који су градили, живели тамо и помагали опстанак Студенице, њен развој и настанак свих оних вредности чије фрагменте систематематично постављене и уз добро објашњење данас овде видимо“, рекао је игуман манастира Студенице архимандрит Тихон.

Затим се присутнима обратио и аутор изложбе, дописни члан Српске академије наука и уметности, проф. др Миодраг Марковић и истакао колико је времена и труда уложено у поставку изложбе која је трајала до сат времена пред само отварање. Нагласио је и да је било веома тешко одабрати које предмете из богате историје манастира Студенице изложити због ограниченог простора галерије. Поред историјских предмета који се могу видети, изложба је употпуњена дигиталним технологијама које на модеран начин посетиоцима приказују делове историје манастира Студенице, као што су живопис, конзервација и рестаурација фресака и тродимензионални приказ цркава манастира  На крају свог говора Марковић се захвалио многобројним институцијама и појединцима који су помогли у реализацији изложбе.

Након ових обраћања, изложбу је отворио академик Гојко Суботић речима „Изложба која нас овде окружује представља Студеницу у облицима и богатству сабирану вековима.“

Свечаном отварању изложбе присуствовали су и викарни Епископ ремезијански Г. Стефан, игуман манастира Хиландар архимандрит Методије, старешина цркве Ружице протојереј – ставрофор Владимир Вукашиновић, старешина Вазнесењске цркве, о. Арсеније Арсенијевић, монаштво манастира Хиландара и Студенице.

Изложба је заједнички пројекат САНУ и манастира Студенице, и посвећена је осамстогодишњици аутокефалности СПЦ. Идеја за саму поставку потекла је од игумана Студенице архимандрита Тихона, њен аутор и уредник каталога је дописни члан САНУ Миодраг Марковић, креативни тим заслужан за интерактивни дизајн, илустрације, анимације и продукцију (LiveViewStudio) радио је под координацијом Марка Савића, а ауторка документарног филма о конзерваторским радовима изведеним на овом светом месту је Нарциса Даријевић Марковић.

– Одабрали смо Студеницу, да кроз њу прикажемо стварање српског културног и духовног наслеђа ствараног током 800 година – објаснио је раније др Марковић,

У Галерији САНУ изложени су оригинални фрагменти аутентичних портрета владара који су се налазили на улазној капији, на којима су Стефан Првовенчани (у време настанка велики жупан) и његов брат Вукан. Међу експонатима су и Београдски паримејник, оригинални новац, предмети примењене уметности, иконопоси… кадионица и крст Светог Саве, који су тако добили име, иако потичу из каснијег периода, потом низ од 12 икона Георгија Митрофановића из 17. века, као и један од најзначајнијих предмета у студеничкој ризници: плаштаница Антонија Хераклејског. Поставку заокружују дела 20. века, настала у Студеници, или надахнута њоме. Реч је о радовима вајара Небојше Митрића, сериграфији Косте Брадића, као и делима оца Тихона, из фазе пре него што је постао игуман.

Један део поставке настао је захваљујући употреби модерних технологија. У простору галерије реконструисани су објекти, историјски догађаји, а знамените личности представљене тродимензионално. У једној посебној просторији, оживљена је атмосфера и лепота Студенице.

Додатни циљеви ове изложбе, која траје до 31. марта следеће године јесу да се подстакне истраживање још нерасветљених питања у вези са историјом Студенице и њене баштине и да се покрене довршавање рестаураторских и конзерваторских радова који трају непрекидно од Другог светског рата.

Извор: Радио Слово љубве, Политика и Новости

Pin It on Pinterest

Share This