Select Page

Стеван Катић, градоначелник Херцег Новог, Зоран Лазаревић, адвокат, и протојереј-ставрофор Радомир Никчевић, архијерејски намјесник херцегновски, поручили су да Новљани подржавају став Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке о предложеном закону о слободи вјероисповјести, истичући да ће, судећи према досадашњима најавама, њихов одзив на СветоВасилијевски сабор у Никшићу бити масован.

Ову поруку упутили су емисји „Актуелно“ на Нови ТВ, у којој су у разговору са  г. Перицом Ђаковићем, водитељем и уредником, говорили о намјери актуелне власти да усвоји дискриминаторски закон о слободи вјероисповјести који је против Цркве која је темељ Црне Горе, а којим се предвиђа не само одузимање њене имовине, већ и њено понижавање.

Стеван Катић, градоначелник Херцег Новог, истакао је да ће лично бити на Великом црквено-народном сабору у Никшићу 21. децембра, и позвао све Новљане да се му се прикључе како би својом масовношћу још једном дозвали памети црногорску власт да повуче из скупштинске процедуре Предлог закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница. Он је казао да је то и њихова обавеза, уколико желе да наставе дијалог пред изборе 2020. године, али и да свима омогуће право на слободу вјероисповјести и сачувају мир.

Зоран Лазаревић, адвокат, изразио је наду да ће здрав разум да побиједи и да се овај Предлог закона неће наћи на дневном реду Скупштине Црне Горе.

Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић казао је да Православна црква у Црној Гори није против закона, као што неки желе да јој импутирају, и очекује да ће главна порука СветоВасилијевског сабора бити управо захтјев да се одустане од оваковог Предлог закона. Уколико до тога ипак не дође, мишљења је да ће Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије упутити поруку посланицима Скупштине Црне Горе шта то значи за њих и њихове породице, као и за Црну Гору, јер је он духовни ауторитет који то зна и може да каже.

Поручио је свима да нема ралога за страх јер смо ми својим крштењем преузели обавезу да подржимо своју Цркву, а и својим потписом. Изнио је податак да је 8000 Новљана потписало петицију против овог закона, што је велики број у односу на број становника ове општине, али и то да то није крај. Како је рекао, они морају да истрају у борби да се Предлог закона склони из скупштинске процедуре и прилагоди свим Црквама и вјерским заједницама на територије Црне Горе.

Весна Девић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This