Select Page

Данашњи празник, Свети Андреј Првозвани, познат је и као крсна слава најпознатије породице у Србији, краљевске породице Карађорђевић. Принц Филип одлучио је да са породицом овај празник проведе тамо гдје су коријени Карађорђевића, али и гробови његових предака – у Тополи, на Опленцу.

У Цркви Светог Ђорђа на Опленцу, Задужбини Краља Петра I, Литургију је, по благослову Епископа шумадисјког Јована, служило свештенство опленачког намјесништва.

На Литургији, заједно са принцем Филипом, била је и његова супруга принцеза Даница, али и мали двогодишњи насљедник принц Стефан. Заједно са њима, молитве свом заштитнику узносили су и кнез Михаило, син краљевића Томислава, са супругом кнегињом Љубицом и кћерком кнегињом Наталијом.

Према ријечима присутних “у славној Задужбини краља Петра I одавно није виђена љепша и емотивнија слика. Млади насљедници славног вожда Карађорђа и Чика Пере сложно прослављају своју крсну славу управо ту, на мјесту гдје почивају њихови славни преци и гдје су њихови коријени“.

Принц Филип истиче да је веома срећан и поносан што крсну славу ове године са породицом прославља на Опленцу.

– Осјећао сам потребу да данас са својом породицом, супругом Даницом и сином Стефаном, будем овдје, на Опленцу, овдје гдје почивају моји преци, овдје у срцу Шумадије гдје су наши коријени. И веома сам срећан и поносан што овај дан проводимо са нашим драгим рођацима, Михаилом, Љубицом и њиховом кћерком Наталијом. Љубица је ове године на себе преузела обавезу да умијеси славски колач, Даница се потрудила да данашњи ручак такође буде у складу са традицијом и обичајима, тако да су наша срца данас испуњена радошћу и оним најљепшим осјећајем припадности овом мјесту, овој земљи и овом народу – рекао је принц Филип, поручивши да је посебно срећан када види свог сина Стефана и Михаилову кћерку Наталију како безбрижно трчкарају и играју се на Опленцу.

Принц Филип се захвалио Драгану Рељићу, директору Задужбине Краљ Петар I, на посвећености и жару са којим се стара и брине о Задужбини на Опленцу.

Након што су Филип и Михаило са свештенством преломили славски колач и послужили се житом, Карађорђевићи су се упутили пут Краљевске винарије, гдје је био уприличен свечани славски ручак.

Извор: Аrgumenti.rs

Pin It on Pinterest

Share This