Izaberite stranicu

Израда мозаика у олтарском простору и централном дијелу Храма Светог Саве је завршена, а комисија за пријем изведених радова мозаичке декорације имаће своје закључно засједање у сриједу, 18. децембра у Руском центру за науку и културу “Руски дом” у Београду.

На засједању ће се обратити Његова светост Патријарх српски Иринеј и руски амбасадор Александар Боцан-Харченко, те Александар Дибаљ, члан Управног одбора компаније “Гаспромњефт”, која је финансирала мозаик, саопштено је из “Руског дома”.

Учествоваће и представници министарстава спољних послова Русије и Србије, министарстава културе двије државе, као и предствници Руске и Српске православне цркве, руске агенције за међународну сарадњу “Росотрудничество”, “Руског дома”, компаније “Гаспромњефт”, као и стручњаци са руске и српске стране.

Копредсједници комисије су замјеник руководиоца “Росотрудничества” Александар Радков, генерални секретар предсједника Србије Никола Селаковић, Митрополит молоколамски Иларион и Митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У саопштењу се истиче да је израда олтарског простора и централног дијела храма у техници мозаика завршена, као што је и планирано, до најважнијег датума СПЦ – 800 година аутокефалности, чији је оснивач и први архиепископ Свети Сава.

Укупна површина мозаика олтара и централног дијела храма износи 1.998 метара квадратних, што заједно са претходно израђеном куполом чини овај пројекат уређења ентеријера Храма Светог Саве на Врачару једним од највећих у свијету примјера мозаичке декорације.

Јединствени пројекат финансирала је руска компанија “Гаспромњефт”.

На изради мозаичке композиције радио је колектив руских и српских мајстора под руководством Николаја Мухина.

Храм Светог Саве изграђен је у част оца Српске цркве и државе – Светог Архиепископа српског Саве /1169-1236/.

По налогу предсједника Руске Федерације Владимира Путина “Росотрудничество” је координатор извођења радова пројекта уређења ентеријера Храма Светог Саве.

Радови на изради мозаика куполе Храма површине 1.248 метара квадратних завршени су у децембру 2017. године, а у фебруару 2018. године одржано је свечано отварање, које је обиљежило завршетак прве етапе радова на уређењу ентеријера Храма.

Уговор о извођењу радова мозаичке декорације олтарског простора и централног дијела Храма био је потписан 21. марта 2019. године.

Храм Светог Саве један је од највећих на свијету, који се може поредити са величином Храма Христа Спаситеља у Москви.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This