Select Page

Драгослав Михајловић и Јахина Гузељ овогодишњи су добитници књижевне „Велике награде Иво Андрић“ Андрићевог института у Андрићграду.

Награду за животно, књижевно стваралаштво, које представља укупни допринос књижевности и култури добио је Михајловић, а Гузељова за најбољу књигу „Дјеца Волге“ објављену током године, саопштено је на конференцији за новинаре на којој су говорили чланови жирија прослављени српски режисер Емир Кустурица, академик Јован Делић, књижевник Мухарем Баздуљ и књижевни критичар Желидраг Никчевић.

Андрићев институт у Андрићграду је 2015. године установио „Велику награду Иво Андрић“ која се већ традиционално уручује 27. јануара на Савиндан.

Овај институт, на чијем челу је прослављени свјетски редитељ Емир Кустурица, основан је 28. јуна 2013. године. Јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Републике Српске и Републике Србије да у тим областима остваре значајне резултате. Своје научне резултате из области друштвених и хуманистичких наука остварује кроз рад четири одјељења – за књижевност, српски језик, историју и Одјељења за филм и медије.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This