Izaberite stranicu

Његово високопреосвештенство Архиепископ берлински Марко (Руска загранична црква) уздигнут је у звање митрополита, а поводом 40 година његове архијерејске службе.

Ова једногласна одлука донета је на заседању Свештеног синода ове Цркве у Њујорку од 6. до 10. децембра 2019. године, с напоменом да је Архиепископ Марко архијереј са најдужом архијерејском службом у овој Цркви. Одлука је донета на предлог Митрополита Илариона на претходном заседању Сабора 28. јуна којем архиепископ Марко није присуствовао.

Митрополит Марко је рођен у месту Кемницу у Источној Немачкој 1941, а преселио се у с породицом у Западну 1944. и настанио у Франкфурту на Мајни 1954. године. Студирао је словенске језике, а докторат је написао из древне руске књижевности. У Православну цркву је ступио 1964. и касније уписао Богословски факултет Српске православне цркве у Београду и 1979. г. дипломирао и стекао диплому богословља.

Овде је дошао под утицај чувеног српског теолога Јустина Поповића и одлучио да се замонаши. Замонашио га је Епископ штутгарски Павле 1975, а следеће године рукоположен је за јеромонаха. У новембру 1980. хиротонисан је за викарног епископа минхенског и јужнонемачког и настанио се као архијереј у Манастиру Светог Јова Почајевског у Минхену, у којем је обновио монашки живот према светогорском типику.

Од 1982. епархијски је архијереј берлинско-немачки, а 1990. уздигнут је у звање архиепископа. Године 1997. постао је надзорник Духовне мисије у Јерусалиму, и ту службу обавља и данас. Од 1986. до 2017. године администрирао је Епархијом за Велику Британију и Ирску.

Садашња епархијска Саборна црква Рођења Пресвете Богородице и Светих царских мученика у Чизвику, у Лондону, подигнута је на иницијативу владике Марка и с његовим посебним старањем.

Митрополит Марко је велики ауторитет по догматским, канонским и литургичким питањима. У Комисији православних епископа Немачке, он је на челу Комисије за превођење богослужбених књига на немачки језик. Одлично говори руски, српски, енглески, а познавалац је старогрчког богослужбеног језика.

Велики је поштовалац Српске цркве и пријатељ је више српских архијереја: црногорског-приморског Амфилохија, умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, бачког Иринеја, аустријско-швајцарског Андреја, бихачко-петровачког Сергија, бившег западноевропског Константина.

На многаја и благаја љета, Високопреосвећени владико!

Биографија Високопреосвећеног Митрополита Марка: http://www.spc.rs/sr/35_godina_arhijerejske_slube_arhiepiskopa_marka

Извор: orthochristian.com (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This