Select Page

У Бањалуци су синоћ представљени монографија свештеника Радивоја Круља „100 Шантићевих вечери поезије“ и трокњижје Јосипа Муселимовића „Мостарски драгуљи“, „И то је то“ и „Куд плови овај брод“.

Круљ је рекао да је монографија „100 Шантићевих вечери поезије“ свједок страдања, успињања и подизања српског народа у Мостару, те да прати тај историјски ток у којем је и култура била на удару.

„И сам Алекса Шантић је примјер страдања и уздизања, јер се одржао захваљујући добрим људима, без обзира на националну припадност. Људи који су Шантићевог духа и који га воле дају велики допринос опстанку његовог дјела“, рекао је Круљ новинарима.

Он је навео да је монографија подијељена у три дијела, те да је први посвећен „Шантићевим вечерима поезије“, други лауреатима „Шантићеве награде“, док трећи дио садржи 30 Шантићевих пјесама о Косову.

Муселимовић је рекао да књига „Мостарски драгуљи“ говори о 25 знаменитих Мостараца који су у спортској, научној, историјској и другим областима у Мостару оставили немјерљив траг.

„Ми смо народ који врло брзо заборавља своје великане, а ова књига је мој допринос да се ових 25 живих великана сачува од заборава“, рекао је Муселимовић.

Он је навео да се друге двије књиге из трокњижја баве актуелном стварношћу, односно дневнополитичким темама.

Промоцију су организовале Академија наука и умјетности Републике Српске, Хрватска академија знаности и умјетности у БиХ и Адвокатска комора Републике Српске.

Извор: Срна

Pin It on Pinterest

Share This