Select Page

Епископ франкфуртски и све Њемачке Григорије је служио Свету архијерејску литургију у Храму Светог Саве у Диселдорфу. Међу мноштвом вјерног народа, већина су били млади, што је особито охрабрујућ призор.

У јеванђелској бесједи, Владика је објаснио да у овој причи о милостивом Самарјанину, ми сви смо тај пребијени човјек, а разбојници су наше страсти, наше немоћи. Подсјетио је на тумачење Светих Отаца, који нам у казују значење сваког детаља ове приче. „Вино, вино је причешће, а гостионица је Црква. Свакога од вас је довео овдје у гостионицу, Христос, милостиви Самарјанин“, указао је Владика Григорије. „Ми само не требамо да пролазимо поред људи са небригом, наше је да доведемо људе у гостионицу, а од гостионице се очекује да се подразумијева да људи тамо буду лијепо примљени, угошћени, да им се да топлина, ријеч утјехе, Јеванђеље. „Ми никада не смијемо да кажемо да смо ми нешто, а неко други је гори од нас, да немамо ни комплекс ниже ни више вриједности и да не пролазимо један поред другог немарно и незаинтересовано, већ са љубављу“, завршио је своје слово преосвећени Владика.

Након Свете литургије, Владика Григорије је поучио вјерни народ да се Свето причешће не заслужује, да никада својим заслугама не можемо обезбиједити Свето причешће. Можемо га само примити, оно нам се пружа, оно је дар, а ми можемо и требамо да се трудимо и да непрестано благодаримо Богу.

Тијана Лекић

 

Pin It on Pinterest

Share This