Select Page

Како живе, о чему размишљају, у шта верују Срби са Косова и Метохије који данас, да би се спасли, покушавају да остану невидљиви, који живе иза зидова, црвене линије која раздваја Србе и Албанце.

„Компромисно решење“, замрзнути конфликт, подела, разграничење, мирна корекција граница, размена територија, неки су од предлога за решење косовског питања о којима се спекулише. Док је дијалог Београда и Приштине фактички мртав, велике силе именују нове посреднике за Косово и као да прегрупишу снаге пред одлучујуће дипломатске битке које би могле да се одиграју већ у 2020. години.

Као да се најмање о свему питају Срби из енклава на Косову и Метохији, који су најугроженији и најобесправљенији народ у савременој Европи. А у свим тим „будућим решењима“ радиће се о њиховој глави. И души.

Спутњик је посетио Србе који живе на земљи на којој су и гробови њихових предака, богомоље, куће њихове деце и разговарао са српским народом, монаштвом и свештенством које живи на Косову и Метохији.

Ексклузивни видео-серијал Спутњика доноси исповести две монахиње, јединих Српкиња које још живе у Ђаковици у манастиру Успења пресвете Богородице, разговор са мати Анастасијом, игуманијом васкрслог манастира Девич, интервју са игуманом Високих Дечана Савом Јањићем.

Новинарка Спутњика Сенка Милош и сниматељи Дејан Симић и Бранко Максимовић воде вас и у царски град Призрен, у Богословију која се вратила кући, доносе причу о бисеру светске архитектуре, цркви Богородице Љевишке, која, иако је преживела НАТО бомбардовање и погром, „умире“ у небризи оних који желе да је „спасу“.

Наредних дана на порталу, фејсбук профилу и јутјуб каналу Спутњика погледајте и како изгледа живот у јединој преосталој српској улици у Ораховцу и зашто нобеловац Петер Хандке жели да се врати у срце Метохије, Велику Хочу.

Pin It on Pinterest

Share This