Select Page

Света Литургија служена је данас, на Светог Климента римског, 25 недељи по Духовдану, у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Драган Станишић уз саслужење браће свештенослужитеља: проте Милете Кљајевића, јереја Блажа Божовића а уз молитвено присуство проте Милуна Фемића и протојереја Јована Радовића.

За певницом одговарали су појци Цркве Светог Ђорђа, предвођени о. Јованом Радовићем.

Послије прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке вернима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Драган Станишић који је истакао да је јеванђелска прича о милостивом Самарјаниину, која је одавно позната свима нама, урезана у срца наша ко зна колико вјекова раније.

„Наши преци имали су ово доброчинство свагда на дјелу. Они нас уче да треба помоћи човјеку не само кад он тражи – већ и тако – да се сами сјетимо, да помажемо превазилазећи очекивања оних којима чинимо.“

Нагласио је да имајући осјећање за другога, за онога ко је у невољи – ми показујемо расположење за оно што је Христово.

„Распећем Христовим, сва очекивања човјекова о љубави су надмашена. Он је такав Доброчинитељ и Дародавац, који нам све даје и прије него заиштемо.“

Казао је да у данашњем свијету, имамо то да дајемо и чинимо само онолико колико неко тражи, колико имамо обавезу – али, да нас Јеванђеље учи да волимо, да је боље имати љубави него бити превише уздржан, конформиста и себичан.

Потом је нагласио да је у том смислу нашем народу својствено гостопримство и пожртвованост, врлине по којима се свуда препознајемо. Доброчинство није само нека врлина или расположење, већ више од тога, истакао је отац и објаснио да је то догађај и одговор на питање: Ко је ближњи мој и с ким сам блиско ступио у однос?

„Милостиви Самарјанин је помогао, оставио прилог за  невољника и свагда се питамо, шта се даље збило. Дешава се то да је сваки човјек, уствари, неки невољник изранављен од разбојника, којег Бог спасава и благодарећи томе, постајемо блиски са оним који нас спашава“, појаснио је прота у  својој беседи у храму под Горицом.

Након освећења Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, сабраном народу протопрезвитер, Блажо Божовић, прочитао је обавештење Црквене општине подгоричке да ће се 21. децембра организовати аутобуси за превоз свештенства и верног народа на Црквено-народни сабор у Никшићу.  Полазак је у 7 часова (21. децембра) испред Саборног храма Христовог Васкрсења. Пријављивање се врши код црквењака.

Током заједничарења у црквеној гостопримници, одржан је час веронаке код протинице Надице Радовић у Светогеоргијевском дому за полазнике школе веронауке „Свети Ђорђе“.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This