Izaberite stranicu

На данашњи дан, 7. децембра 1941. године јапански авиони напали су америчку поморску базу у Перл Харбуру на Хавајима и уништили велики број авиона и бродова, што је убрзало одлуку САД да се укључе у Други свјетски рат.

Рано ујутру, 7. децембра 1941. године, јапанска царска морнарица извела је огроман превентивни напад на главну базу америчке пацифичке флоте, Перл Харбур, који је означио улазак Америке у свјетски рат који је већ трајао двије пуне године. Јапан је у Други свјетски рат ушао са великим оптимизмом. Кина (тј. источни дјелови) је била под окупацијом већ четири године, Кореја преко четрдесет година, док су Велика Британија, Француска и Аустралија биле заузете ратом са Њемачком, коме су посветиле своје људе, ресурсе и пажњу. Рачунајући да ће избацити САД из Тихоокеанског подручја, али и да би се осветили за пријетњу из Вашингтона о могућем ембаргу на нафту коју је Јапан увозио из Америке, полуге захуктале ратне машинерије царског Јапана устремиле су се ка истоку. Јапанска флота се примицала Хавајима, дијелу океана гдје пловидба није била уобичајена због снажних вјетрова и високих таласа. Та рута је одабрана како Американци не би сазнали за примицање огромне јапанске флоте, у чијем је саставу било шест великих носача авиона. Саму акцију је предводио Исороку Јамамото, један од најспособнијих јапанских адмирала.

Седмог децембра ујутру, морнарица и авијација Јапана напали су Перл Харбур, поморску базу на Хавајима у намјери да задају јак ударац америчким снагама на Пацифику. У овом нападу, Јапанци су уништили три бојна брода, 120 авиона и преко 3.300 америчких војника, а оштетили су 16 додатних пловила. Ипак, главна мете нијесу биле у Перлу. Носачи авиона америчке флоте отпловили су раније на маневре, на сјевер. Јапанци су пажљиво припремили акцију напада на америчку поморску базу Перл Харбур на једном од хавајских острва. С друге стране, на матичним острвима, јапански пилоти су се дуго припремали за напад учесталим вјежбама док су шпијуни омогућили податке о положају бродова. Американци су знали да ће, прије или касније, избити рат с Јапаном, али нијесу могли ни замислити да ће Јапанци напасти њихову базу на Перлу авионима са носача. Зато су у тој луци Американци концентрисали већину својих бродова мислећи да су сигурни и спремни за дјеловање уколико Јапанци нападну Филипине.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This