Izaberite stranicu

Свети Синод Украјинске православне цркве подржао је иницијативу јерусалимског патријарха Теофила да се одржи Свеправославно саветовање у Јордану, истакавши да је то једини начин за излазак из кризе на пољу међуправославних односа.

„Једини начин за излазак из те кризе јеСвеправославни сабор и решавање целог комплекса тих проблематичних питања. Упркос свим потешкоћама које су повезане са сазивањем таквог саветовања, ми тренутно не видимо други излаз из кризне ситуације. Стога поздрављамо иницијативу блаженог патријарха Светог града Јерусалима и целе Палестине Теофила Трећег да се сазове Свеправославно саветовање у Јордану“, наводи се у саопштењу Синода, које је објављено на сајту Украјинске православне цркве.

У саопштењу се истиче да је Јерусалимска патријаршија и пре помагала УПЦ у тешким временима.

Прекид евхаристијског општења са онима који су признали украјинске расколнике не иде у „правцу самоизолације“, него у смеру „заштите цркве од богохуљења“ и заступања „чистоте канонског предања“, наводи се у саопштењу Светог Синода УПЦ.

„Оптужбе на рачун УПЦ да се креће путем самоизолације због тога што прекида евхаристијско општење са онима који су ступили у општење са расколницима, су лажне и манипулативне. Ми заступамо чистоту канонског предања цркве, и штитимо цркву од богохуљења“, истиче се у документу.

Како се наводи, антицрквеним делима се брише граница између цркве и раскола.

Извор: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This