Izaberite stranicu

КО разара храм Божији, разориће храм њега. Цркве и манастири никада не умиру, они само могу услед неприлика да замру. Некада прође неколико векова, па они опет оживе. Време “умирања” и васкрснућа светиња у Црној Гори, које управо гледамо, својим објективом забележио је Зоран Јовановић Мачак.

Ово је у понедељак у препуној Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији рекао др Јован Јањић, на отварању изложбе фотографија угледног фото-репортера “Вечерњих новости”, на којима су приказани манастири и цркве у Црној Гори пре и после обнове. Јовановић је изложбу “Васкрс светиња” стварао крајем деведесетих и недавно када их је поново посетио, а све изложене фотографије објављене су прво у “Вечерњим новостима”.

– Не волим фотографију, јер сматрам да је она мртво сведочанство. Мачкови радови ми се, међутим, много допадају. Они потврђују португалску пословицу да Бог све криво чини правим, а ја бих додао и да исправи. Митрополит Амфилохије је наследио светиње које су изгледале као пустош, да би већина њих данас била обновљена. Захваљујући овој изложби, видимо како су цркве некад изгледале, а какве су сад – рекао је јеромонах Иларион Ђурица.

Отац Мијајло Бацковић, парох грбаљски, који је из ЦГ дошао специјално због ове изложбе, оценио је да Мачкове фотографије потврђују да цркве и манастири не умиру никада.

– На најновијим фотографијама видимо девастиране светиње, како их означава актуелна црногорска власт, а видимо и како су изгледале деведесетих, када су они о њима бринули – рекао је отац Мијајло. – Садашња црногорска власт покушава да прекраја историју, зато је ова изложба искорак ка правди. Јер, народ је у Боки Которској градио цркве и манастире да означи себе у време окупације, као Србе и као православне. Та окупација траје и данас.

Извор: Новости

 

Pin It on Pinterest

Share This