Select Page

Сверадосно Ваведење Пресвете Богородице у храм Господњи прослављено је евхаристијски у подгоричкој цркви Светог Ђорђа.

Светом литургијом началствовао је свештеник Драган Станишић, уз саслужење свештенослужитеља: Велибора Џомића, Милете Кљајевића, Јована Радовића, ђакона Ивана Црногорчевића и уз молитвено учешће о.Блажа Божовића.

Послије прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се прота Драган Станишић.

,,Ево данашњега празника – Ваведења Пресвете Богородице, који нам открива чудесне тајне – како је  сав људски род,  првобитно, гледао шта да  предузме како би се на прави начин поставио према своме Творцу. Изузетни људи, пророци, патријарси, судије, цареви, трудили су се  да угоде Богу, познају Бога, да кажу шта све треба чинити – како би се низвела милост Божија на човјека. Свето писмо Старог Завјета у свим књигама описује тај покрет човјека према Богу; говори се  о томе шта је све важно испунити да се не изгуби наклоност Бога. Међутим, у Новоме Завјету, у каснијој историји људскога рода, ми видимо како се човјек поставља спрам Бога у смислу – не само шта он може да учини за Бога, него шта све Бог чини за човјека… У том смислу ово данашње јеванђелско слово говори о Марти и Марији“, казао је он.

Додао је да је Марта онај човјек који је дјелатан – човјек који има покрет ка Богу, а Марија је онај човјек који показује какав то покрет Бог има према човјеку.

„Тако и  данас, ми у  Цркви смо тај нови човјек, који сједи поред ногу Исусових и отвара очи, уши и душу своју – да чује шта Господ говори. Ваведење је наговјештај новог живота и новог односа између Бога и човјека  – Новог Савеза Бога и људи. Нека би Господ Бог дао, да овим данашњим празником и благодаћу данашњега Јеванђеља, будемо отворена срца и душе спрам свега онога што Бог даје човјеку и да то примамо и да се радујемо и да славимо Бога и данашњи празник“, казао је отац Драган Станишић.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This