Select Page

Трибина „Ријеч“УКЦГ  организује вече сећања на Драгомира Брајковића, књижевника и пријатеља великог броја  српских песника из Црне Горе, који је преминуо пре десет година.

Драгомир Брајковић је рођен 10.децембра 1947. године у Писаној Јели код Бијелог Поља. Објавио је књиге песама:“Велико путовање“, „Прољеће у Техерану“, „Крвава свадба у Брзави“, „Повратака у Црну Гору“, „Ледене горе, јужна мора“, „Кроз подвиге- у читанке“, „Од версах мештри“(пародије), „Пут у речи“, „Ватра у рукама“, „Слово о постању“(изабране и нове песме), „Староставник“, „Троглас“, „За веком залазећи“(изабране песме), „На баштини“, „Моје се зна“; књиге песама за децу “Два детињства“, „Штоно стари веле“; антологије песама за децу „Све што расте“ и „Важна питања“; Читанку Косовског боја (са Милованом Витезовићем), као и зборник поезије “По мору тече Лим“ и зборник српске поезије надахнуте хришћанством „Боготражитељи“. Аутор је и путописа „Многолика Кина“, књиге огледа о делу Вука Караџића “Око стожера“, монографије “Десанкине опоруке или слово о љубави“ и монодраме „Десанкине опоруке“ по којој је снимљена тв серија, „Теслин појмовник“ и „Повратак Јована Дучића“ и истоименог документарног филма.

Добитник је књижевних награда:“Милан Ракић“, „Исидора Секулић“, „Ристо Ратковић“, Тринаестојулске,  Октобарске награде града Београда, Град писаца Херцег Нови,“ Вито Николић“, „Душан Костић“, „Змај Огњени Вук“, „Филип Вишњић“, „Бранко Ћопић“, „Лаза Костић“, „Златни грумен књижевника Балкана“, Вукове награде, „Печат вароши сремскокарловачке“.

Радио је у Радио Београду. Изненада је преминуо 29. новембра 2009.године. Сахрањен је на београдском Новом гробљу у Алеји заслужних грађана.

О племенитом лику и незаобилазном  песничком делу у историји савремене српске поезије, говориће књижевници:Јанко Брајковић, власник и уредник Издавачких кућа „Унирекс“ Подгорица  и „Унирекс груп“ Београд, Веселин Ракчевић, Слободан Вучинић и Милица Краљ, уредница трибине, док ће песме посвећене Драгомиру Брајковићу читати чланови УКЦГ.

Вече ће се одржати у четвртак, 5. децембра у 19 часова у Манастиру Свети Симеон Мироточиви на Немањинграду, у Подгорици.

Приредила: Милица Краљ

 

 

Pin It on Pinterest

Share This