Select Page

Ко разара храм Божији, разориће храм њега. Цркве и манастири никада не умиру, они само могу услед неприлика да замру. Некада прође неколико векова, па они опет оживе. Време „умирања“ и васкрснућа светиња у Црној Гори, које управо гледамо, својим објективом забележио је Зоран Јовановић Мачак.

Ово је јуче у препуној Кући Ђуре Јакшића у Скадарлији, Београду, рекао др Јован Јањић, на отварању изложбе фотографија угледног фото-репортера „Вечерњих новости“, на којима су приказани манастири и цркве у Црној Гори пре и после обнове. Јовановић је изложбу „Васкрс светиња“ стварао крајем деведесетих и недавно када их је поново посетио, а све изложене фотографије објављене су прво у „Вечерњим новостима“.

– Не волим фотографију, јер сматрам да је она мртво сведочанство. Мачкови радови ми се, међутим, много допадају. Они потврђују португалску пословицу да Бог све криво чини правим, а ја бих додао и да исправи. Митрополит Амфилохије је наследио светиње које су изгледале као пустош, да би већина њих данас била обновљена. Захваљујући овој изложби, видимо како су цркве некад изгледале, а какве су сад – рекао је јеромонах Иларион Ђурица.

Отац Мијајло Бацковић, парох грбаљски, који је из Црне Горе дошао специјално због ове изложбе, оценио је да Мачкове фотографије потврђују да цркве и манастири не умиру никада.

– На најновијим фотографијама видимо девастиране светиње, како их означава актуелна црногорска власт, а видимо и како су изгледале деведесетих, када су они о њима бринули – рекао је отац Мијајло. – Садашња црногорска власт покушава да прекраја историју, зато је ова изложба искорак ка правди. Јер, народ је у Боки Которској градио цркве и манастире да означи себе у време окупације, као Србе и као православне. Та окупација траје и данас.

ПОКЛОН МАНАСТИРУ ПРЕВЛАКА

После Београда, изложба се сели у Подгорицу, па у друге веће градове у Црној Гори. Сви радови ће бити поклоњени манастиру Превлака, захваљујући донатору Ристу Дрекаловићу из Подгорице.

ОД ДОЛАСКА МИТРОПОЛИТА МНОГО ТОГА СЕ ПРОМЕНИЛО

Поставку изложбе „ВАСКРС светиња“ Зорана Јовановића Мачка, која је отворена  у Београду, чине фотографије које је овај фото-репортер снимио током обиласка манастира Митрополије црногорско-приморске, крајем деведесетих и недавно.

Новије фотографије сведоче о томе шта се у међувремену променило у светилиштима Михољска превлака, Подмаине, Стањевићи, Врањина и Бешка, која су, што посетиоци такође видети на изложби, пре две деценије била скоро напуштена и разрушена.

– У последњим деценијама прошлог века било је мучно и тужно гледати гомиле камења на рушевинама манастира, запустела света здања, цркве без кровова и звоника, и то широм Црне Горе. Мачак је то снимио. А, онда се догодило велико чудо, обновљено је око шест стотина православних светиња. Део тог подвига над подвизима, опет је забележио Зоран Јовановић – казао је раније Предраг Савић, који је са Мачком ишао на ова путовања, крајем деведесетих као репортер „Вечерњих новости“, а недавно због својих књига.

На изложби су представљене и три репортаже, које је Мачак изабрао.

– Крајем деведесетих, до бројних црквишта и манастира био је прави подвиг стићи, пробити се кроз шикару, кретати се козјим стазама и избегавати звери и поскоке – сећа се Мачак. – У задужбини Јелене Балшић чували су стоку, а од полусрушеног манастира у Врањини направили су тор за овце. Здања прављена да покажу моћ и духовно богатство, да буду прве школе и штампарије, била су претворена у ругло. Али, откако је Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, много тога се променило. Саграђени су грандиозни Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, Црква Светог Јована Владимира у Бару, а преко обнове духовног живота, оживели су чак и они манастири који су страдали од Турака или су били разрушени у време комунизма.

Мачак је забележио не само нови сјај светиња, већ и обнову литургијског живота у њима.

– Ова изложба има неизмерну документарну, историјску и духовну вредност – оценио је Савић.

Зоран Јовановић се професионално бави фотографијом од 1981. године. Значајан период је провео радећи на филму, где стиче раскошно искуство као филмски фотограф. Управо овај део каријере и фантастични призори које је „ухватио“ и овековечио отворили су му врата светских новинских агенција „Ројтерс“, „Ап“ и „Сигма“. Стални је сарадник дечје фондације Уницеф, а од 1994. је запослен у „Новостима“. Добитник је најзначајнијих награда за фотографију у новинарству, како домаћих, тако и интернационалних.

 

Извор: Вечерње новости

Фото: В. Данилов

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This