Select Page

По благослову Његове светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, Митрополит волоколамски г. Иларион стигао је у Варшаву 30. новембра. У главном граду Пољске посетио је Цркву Светог Јована Лествичника, поклонио се светињама, одслужио парастос на гробовима предстојатеља Пољске православне цркве, сахрањених у близини цркве, а такође и над гробом вроцлавског и шчећинског Архиепископа Јеремије упокојног 2017. године.

У згради Варшавске митрополије састао се са Његовим блаженством Митрополитом варшавским и све Пољске Савом. Састанку су присуствовали Архиепископ бјалисточки и гдањски Јаков и Епископ гајнувски Павле.

Током дугог братског разговора, који је протекао у срдачној и пријатној атмосфери, разговарано је о проблемима међуправославних односа и изгледима за развој сарадње двеју Цркава.

Дан раније, 29. новембра, по благослову Свјатјешег Патријарха Кирила, Митрополит Иларион је посетио Прешово, Саборну цркву Светог кнеза Александра Невског, и сусрео са Митрополитом чешких земаља и Словачке г. Растиславом.

Током разговора, који се одвијао у топлој атмосфери братске љубави и разумевања, Његово блаженство Митрополит Растислав и волоколамски Митрополит Иларион изразили су задовољство високим нивоом билатералних односа између Московске патријаршије и Православне цркве чешких земаља и Словачке, и притом су размотрили  начине и могућности њиховог унапређивања, нарочито у области духовног образовања и православног верског туризма. На крају састанка размењени су спомен дарови.

Извор: Московска патријаршија (с руског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This