Select Page

Литургијом и причешћем верника, у манастиру Грачаница је обележена прва недеља Божићног поста.

Велики број верника, углавном са централног Косова окупио се на Литургији у манастиру Грачаница, коју су служили свештеници грачаничке парохије, протојереј Саво Шмигић и јереј Дарко Маринковић. Најбитније у сваком животу и у посту је љубав према ближњима и праштање, поручио је протојереј Саво Шмигић.

„Морамо се пазити да нам овај пост и сваки други пост не буде на осуду и да га не схватимо погрешно, јер пост са собом носи две димензије, а то је она телесна видљива и духовна димензија, али свакако да је ова телесна димензија само помоћно средство како би остварили духовну димензију пост а то је промена. Покајање у цркви не треба да буде само пуко исповедање наших грехова и грешака, већ треба да буде промена нашега понашања, промена нашега опхођења једни према другима и према Богу, а телесни пост нам само помаже у томе“, поручио је протојереј Саво Шмигић.

Отац је поручио окупљеним верницима да у току поста буду милосрдни и да помажу једни другима.

“Да постимо онако како Црква заповеда у складу са нашим духовним и телесним могућностима у саветовање са свештеником, да нам буде на спасење, да дочекамо Богомладенца Христа рођенога, страдалнога и васкрслога и вазнатога у све векове“, рекао је протојереј Саво Шмигић.

Након причешћа верници су се помолили за здравље. У току поста верници могу да обаве Свету тајну исповести у њиховим храмовима.

“Постим цео пост и Ускршњи и Божићни, од кад сам почео да славим славу. Значи за спасење, за породицу”, каже Дејан Перић.

“Морамо нечему да верујемо Њему верујемо и њему се дивимо, у Њега се уздамо”, каже Ружа Томић.

“Ја постим причестила сам се. Највише се радујем Божићу, јер је цела породица на окупу”, каже Анђела Миленковић.

“Годинама уназад постимо и ја и ћерка и син”, рекла је Зорица Перић.

Извор: Радио Контакт плус

Pin It on Pinterest

Share This