Izaberite stranicu

На празник Светог Архангела Михаила, 21. новембра, Његово преосвештенство, Епископ источноамерички г. Иринеј, служио је Свету архијерејску литургију у руском Православном саборном храму ”Богородица Знамења”, за заједницу Саборног храма Светог Саве из Њујорка. Са епископом су саслуживали високопречасни протопрезвитер-ставрофор Живојин Јаковљевић и високопречасни протођакон Јован Аничић.

Након празничне Литургије, у којој су учествовали многи верници из пет општина и околине града Њујорка, укључујући и неколико руских православних верника, Епископ Иринеј је обишао и Саборни храм у граду Њујорку, како би прегледао текуће и импресивне напоре на изградњи Катедрале.

На чврсто осигураним вратима улаза капије, Његово преосвештенство су дочекали господин Марко Чупковић, руководилац Грађевинског одбора и посредник парохијског Повереништва и грађевинског тима, као и господин Стивен Влахакис, надзорник градилишта.

Унутар импозантне Катедрале су им се придружили и господа, Пат и Џери О’Данахју, односно председник и потпредседник грађевинске корпорације О’Данахју, од којих последњи такође надгледа изградњу.

Његово преосвештенство г. Иринеј је затим прегледао изградњу новог пода који се састоји од масивних, 27 инча дубоких, челичних греда, закованих са плочама од валовитог и полицинкованог челика дубоких 7 инча, на које ће се сипати цементна база премошћена елементима подног грејања, и завршним, финалним слојем.

Истовремено, прозори су опремљени рамовима, у које ће се монтирати привремени плексиглас, како би се олакшала фаза заштите конструкције. Следи и урамљивање врата и постављање, иако привремених, али важних металних врата.

Најимпресивније је било видети кров под нагибом од 55 степени, који се уздиже у висину од скоро две етаже, који је опремљен вертикално постављеним плочама валовитог метала. Ова оплата ће убрзо бити прекривена бродским подом и асфалтном мембраном, што су компоненте трајнога крова. Мембрана ће такође бити постављена вертикално, да би заједно са вентилацијским пршљеновима, служила потпомагању одбијања дејства топлоте, како би се тиме осигурала дуготрајност крова.

Прави скуп вештина особља које ради на обнови наше вољене Катедрале, виђен је у начину како дизалица вешто спушта сваку масивну греду у још увек отворену, олтарску апсиду. Након постављања новог пода, апсида ће добити свој благи, полу-овални нагибни кров, чиме ће бити покривен олтарски простор и финализована кровна конструкција.

Након што је извршио инспекцију и информативну посету градилишту, Његово преосвештенство се састао са награђиваним архитектом, господином Доном Живковићем, извршним руководиоцем пројекта.

Како је Катедрала Светог Саве национална и историјска знаменитост, коначна, завршна обрада екстеријера, биће верна копија оригиналног кровног шкриљца, како то налаже Завод за заштиту знаменитости.

Речено је са захвалношћу, и да су некада усамљени зидови Катедрале, који су  истрајали више од 150 година и стално били надгледани са седам монтираних уређаја који мере вибрацију и њихово кретање, сада потпуно безбедни, и спремни да наставе да сведоче славу Божију.

Одмах након ове фазе осигуравања и заштите, наставићемо према прописаним спецификацијама са припремом ентеријера за привремену дозволу употребе простора. То би нам омогућило да, с времена на време, можемо служити у Катедралном храму.

И заиста, попут феникса који се диже из пепела, ово дело које је у току, сама је слика Христовог Васкрсења и најподеснији је начин да се обележи свршетак године Господње 2019., као значајне године у којој прослављамо 75. годишњицу православног освећења Катедрале Светог Савe, 150. годишњицу њеног посвећења као Епископалне Капеле Свете Тројице, а све у загрљају 800. годишњице архиепископског посвећења Светог Саве, нашег заштитника, славно обележавајући осам векова аутокефалије Српске православне цркве!

Извор: Епархија источноамеричка

Pin It on Pinterest

Share This