Select Page

Није спорно да ли Бог може да нам помогне и да ли то хоће, као Онај који је створио свијет из љубави, сишао на земљу, страдао за нас људе показавши тако огромну љубав према нама, већ је само питање како ћемо се ми односити према Њему и колика је наша вјера и наше повјерење у Њега, поручио је протојереј Немања Кривокапић данас на Светој литургији у Цркви Светог Василија Острошког у Доброти.

„Нека би нам Господ Бог дао да нас оваква Јеванђеља подстакну на размишљања, да утврдимо вјеру и повјерење у Бога које нам може бити само на спасење“, казао је отац, након што је бројним вјерницима који су се данас причестили говорио о чудима Христовим, исцијељивању крвоточиве жене и васкрсавању Јаирове кћерке.

„Ова два догађаја, који су се десили један за другим, не помињу се данас само због тога што су се догодила у континуитету, него што дају исту поуку. Често је Христос чинио чуда, а описивало се само једно од њих. Међутим, ова два се описују зато што носе исту поуку. Наиме, јеванђелисти, Христови ученици, који су записивали ријеч Божију, која је нама данас драгоцјена као жива ријеч којом се руководимо, записивали су и дјела која је Он чинио. Не само као догађаје који су се десили, него и због поуке коју носе“, казао је отац Немања Кривокапић.

Он је истакао да, када би то били важни догађаји само по себи, онда би то били само и за те људе, упитавши због чега би исцјељење крвоточиве жене и васкрснуће Јаировог дјетета било важно било ком другом.

„Међутим, поука коју даје поменуто исцјељење је важна зато што 2.000 година Црква понавља догађаје који поучавају о томе колико су важни вјера и повјерење у Бога“, казао је отац Немања Кривокапић.

Јаир, угледна личност у јеврејском друштву, иако из сталежа од којег се није очековало да покаже вјеру, тражи помоћ од Христа.

Христос га искушава и истовремено помаже жени која тражи помоћ за исцјељење од тешке болести, која је у том времену сматрана за нечисту и истовремено презрена од јавности.

„Она је искористила прилику у тој гужви и дотакла се Христа, ризикујући да буде осуђена. Требала је храброст да се у тој маси тако нешто уради, али она је била потпуно сигурна да ће само ако дотакне Христа бити исцијељена. То се и догодило. Послије тога се дешава и ово друго чудо када дјевојчица умире и када Христу кажу да не мора ни да иде да је исцијели, да је закаснио, да је требао раније да дође. Међутим, Христос каже Јаиру: Не бој се, само вјеруј  и биће спасена твоја кћерка и Христос васкрсава Јаирову кћерку на опште чуђење“, казао је отац Немања Кривокапић.

Додаје да се људи питају како је тако нешто могуће ако се коси са законима природе – да оздрави жена која је двадесет и нешто година болесна и да васксне мртво дијете.

„То је за нас људе немогуће јер смо подложни законима природе, али не и Ономе који је Творац истих тих закона“, поручио је, између осталог, протојереј Немања Кривокапић.

Протојереј-ставрофор Миленко Јекић је честитао свима празник и захвалио се на бесједи оцу Немањи, професору Богословије Светог Петра Цетињског.

Предраг Николић

Pin It on Pinterest

Share This