Select Page

На основу незваничних података са платформе Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), само током ове године у Србији је 58.000 особа оболело од малигнитета док је по званичним подацима Института Батут 2015. године тај број износио 38.000, изјавила је данас неурохирург и директорка Института за онкологију Даница Грујичић. Обраћајући се у Косовској Митровици учесницима Првог српског лекарског конгреса о последицама НАТО бомбардовања, она је навела да је и поред формирања скупштинске Комисије за истрагу последица агресије на здравље грађана, изостала реакција државе коју су научници очекивали, а то је како је рекла, Координационо тело које је било планирано од научника из свих делова Србије.

„Нажалост, из неког разлога не постоји закључак владе и наше координационо тело четири министарства не постоји. Кад већ ми не постојимо, добро је да барем постоји парламентарна комисија и да се барем она тиме бави, али цела ова прича мора да буде апсолутно ослобођена политике. Она мора бити научно основана, јер је то једини начин којим можемо доказати шта су нам урадили, а свашта су нам урадили”, казала је Даница Грујичић јавља портал Коссев.

По њеним речима, стопа малигнитета у Србији упадљиво је повећана, посебно код деце.

„Тумори који су раније били резервисани само за старије популације, сад се јављају код деце. Чак и тумори који имају повољну генетску структуру понашају се потпуно неочекивано и ви више не можете ништа предвидети. Број пацијената је све већи, закрченост онколошких институција све већа”, навела је Даница Грујичић.

Она је додала да „није цела Србија загађена” бомбардовањем 1999. године, те да се морају тачно утврдити и сачувати ти делови земље, али и заштитити они који јесу загађени.

Александар Ћорац: Срамота за струку да 20 година нема одговора

„Само они који немају добре намере кажу последица нема. Ако смо дозволили да после 20 година постављамо питање на које је давно требало да дамо одговоре а не да постављамо питање, сама струка треба да се стиди што није дала одговор за оно што прима плату“, овим речима професора Александра Ћорца са катедре за превентивну медицину Медицинског факултета у Косовској Митровици, отворен је јутрос конгрес српских лекара са медицинских факултета и научних институција и комисија за утврђивање последица бомбардовања на СРЈ у граду на Ибру.

Подсетио је на то да је ова тема, са друге стране експлоатисана у медијима, истовремено док у научним круговима није на адекватан начин обрађена.

„Многи кажу прошло је много година. Хајде да видимо постоје ли начини да докажемо то присуство?“ – рекао је Ћорац.

Др Јагош Раичевић: Могуће и наша обавеза је да утврдимо степен загађења да својим потомцима не остављамо еколошка загађења

„Могуће је проценити колико је еколошко загађење настало након НАТО бомбардовања 1999. Могуће је утврдити потенцијално узрочно-последичне везе између загађеног окружења и новоснасталог канцера. Могуће је да још увек постоје делови еко-система који захтевају поновну ремедијацију. Наша обавеза је да својим потомцима не остављамо еколошка загађења која можемо да решимо“, рекао је у закључку своје дискусије Др Јагош Раичевић, са нуклеарног института Винча.

Такође је уверен да ће државе НАТО-а вршити притисак на Србију да учини напоре како би спречила даље последице бомбардовања.

По његовој оцени могуће је и да у Србији „неко не жели да се испитају проблеми заосталих загађења и да врши притисак на доносиоце одлука да се истраживања што више одлажу и на крају прекину“.

„Комисија за истраживање последица НАТО бомбардовања“ формирана је прошле године, али она још увек није започела са радом а ни предлог није предат влади, која је на основу тога требало да донесе закључак.

Данас је излагао и председник Комисије др Дарко Лакетић управо на тему „Учесталост малигних обољења код генерације деце рођених након 1999. године“.

На конгресу у Косовској Митровици учествују познати српски лекари, физичари за нуклеарну медицину и хемичари, међу којима су, поред Грујичић и Раичевића, и Горан Беловић, као и професор са Берклија, Јасмина Вујић, а преко електронског видео укључења говорио је и генерал Слободан Петковић који је руководио деконтаминацијом у деловима где је то могло да се спроведе.

Извор: Коссев

Pin It on Pinterest

Share This