Select Page

Пјесник и новинар Драгомир Брајковић (1947-2009) промијенио је свијет на данашњи дан прије десет година. Истанчана прозна и пјесничка нит чинили су опус књижевности којој је припадао бољим и љепшим свијетом од суровог југословенског реализма. Аутентично пјесничко дјело са традиционалним црногорским етосом који је презентован на суптилан начин учинили су Брајковића сувереном писане ријечи којом је требало приказати „меку моћ“ тешке истине. Збирке пјесама Староставник, За веком залазећи, Крвава свадба у Брзави, Причест у житном пољу са двије антологије дјечјих пјесама Бранка Ћопића и антологијама српске јуначке поезије и поезије настале у избјеглиштву и расијању чине капиталну заоставштину Драгомира Брајковића. Крвава свадба у Брзави је филмована од стране редитеља Живка Николића. У част 150 година рођења Николе Тесле објавио је Теслин појмовник. Поезија преточена у рад на таласима Радио Београда учинила је Брајковића Душком Радовићем за одрасле.

Таласи који су разбијали бедем државне заједнице Србија и Црна Гора учинили су га оснивачем Европског покрета за очување државне заједнице. Писана Јела поезије заједништва своје срце је преполовила у мају 2006 године. Излив крви у мозак 2009. године плод је крваве брзавске свадбе након бројних судбоносних националних догађаја и разградње куће у коју је узидао цијели свој живот.

Колика је Црна Гора за поезију Драгомира Брајковића говори сваким својим стихом истоимена пјесма. Она у себи садржи нешто пророчко и есхатолошко, недокучиво обичном уму и непажљивом читаоцу. Препоручујемо да сваки љубитељ поезије прочита Црну Гору. Писана Јела у ћутању својих шума крије најдубље тајне положене у Алеји великана на Новом гробљу. Таласи Радио Београда крију неиспричане и неоткривене фреквенце из струјног појмовника угашене сијалице Драгомира Брајковића.

Вријеме је да је упалимо на десетогодишњицу смрти како би га отргли од заборава и нестајања.

Нека је слава и хвала Писаној Јели поезије љубави и заједништва Драгомиру Брајковићу!!!

др Батрић Бабовић

Pin It on Pinterest

Share This