Izaberite stranicu

Његово блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније г. Анастасије говорио је за ТВ Скај о земљотресу који је погодио Албанију и оставио многе мртве и повређене. „Усред све ове збрке мислим да постоје неке светле тачке“ рекао је Блажењејши, истакавши да је жалост ове земље изазвала излив љубазности, љубави и солидарности у васцелом свету.

„Ова солидарност није дошла само од албанског народа“, казао је мислећи и на помоћ коју Албанија добија од других земаља. Блажењејши је навео као пример Грчку која је похитала да помогне Албанији пославши спасилачке тимове и опрему.

„Нажалост, ми немамо такву опрему овде, а стање је и даље веома тешко и у неким случајевима драматично“, казао је Његово блаженство Архиепископ Тиране и све Албаније г. Анастасије приметивши да не смемо допустити себи да тапкамо у мраку, него да морамо обратити пажњу на оне светле стране.

Албанска православна црква није већинска религијска заједница у Албанији, што значи да и мање може помоћи.

„Нас је неких 20% становништва, али чинимо све што можемо“, рекао је Архиепископ Тиране и све Албаније, напоменувши да је народ захваћен земљотресом смештен и у Саборној цркву у Драчу, као и у зградама Богословске академије Светог Власија, а притом се врши прикупљање потребних намерница, одевних предмета и новца.

Блажењејши Анастасије предлаже да у оваквим драматичним ситуацијама људи морају остати спокојни и трезвене главе како би се правилно вршила процена и планирало које мере треба предузети.

Архиепископ тирански и све Албаније Анастасије покренуо је све црквене структуре како би се пружила ефикасна и хитна помоћ пострадалима.

Разорни земљотрес који је погодио Албанију у уторак однео је најмање 40 живота, а више од 600 особа је повређено. Спасилачки тимови и даље трагају за несталима.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This