Select Page

Верници из села Гољадин у Волинској провинцији у северозападној Украјини изгубили су своју цркву насилним преузимањем расколничко-националистичких активиста „Православне Цркве Украјине“.

С вером у Бога, не дају се одвратити с правог пута и сада подижу нову цркву. Крст је подигнут на новом месту и недавно је освећен, како је јавио отац Александар Черевко, свештеник из Владимирско-волинске епархије. Обред освећења служио је протојереј Николиа Вихор. Нова црква биће освећена у част Иконе Матере Божје„Радост свих ожалошћених“.

Расколничка заједница у Гољадину законски је регистрована 24. маја 2019. године од стране председника Волинске провинцијске државне власти. Ово је први такав случај с обзиром на то да су претходне регистрације у корист расколника спровођене мењањем уредби постојећих заједница. Нажалост, цркву саграђену и коришћену од стране канонске Цркве до 1992, парохија није регистровала као законски ентитет, и стога власти је неће вратити тој парохији. Садашљи парох протојереј Александар Свинов алужи у приватној кући, где обично присуствује 20-30 душа. Сличан број лица у Гољадину приступило је расколничкој Цркви.

Извор: Orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православна Црква)

Pin It on Pinterest

Share This