Select Page

У суботу, 23. новембра, на дан сећања на жртве Холодомора и политичких репресија, у свим црквама и манастирима Украјинске православне цркве одржани су помени, уз благослов Његовог блаженства Митрополита кијевског и све Украјине Онуфрија, извештава Одељење за информације УПЦ.

У Епархији Изјума одржан је прастос при спомен-крсту на брду Кремјенец, који су служили протојереј Олег Кадјук и архиђакон Димитриј Шилко. Свештенство је учествовало и на државним церемонијама широм Украјине у знак сећања на једну од најтрагичнијих страница у украјинској историји.

Митрополит Онуфрије и неколико других архијереја Украјинске православне цркве такође су одслужили парастос у за покоја душа жртава Холодомора у суботу у Националном музеју Холодомор. Његовом Блаженству придружио се Митрополит бориспољски и броварски Антоније, Епископ баришевски Виктор, Епископ белгородски Силвестер, Епископ пересеваславско-келмнитски Дионисије.

Државну церемонију је предводио председник Владимир Зеленски уз присуство представника Владе и дипломатског кора, јавних личности и великодостојника других вероисповести и религија. Председник је најавио национални минут ћутања, а он и његова супруга поставили су запаљене свеће на скулптури „Горко сећање на детињство“. Најзад, присутни су одали почаст свима који су умрли од глади од 1932. до 1933. године. Дан сећања на Холодомор обележава се сваке године четврте суботе у новембру, а ове године пао је 23. новембра.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског ИС СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This