Select Page

Представници за религијска питања НВО Српски народни покрет – Избор је наш и невладина организација Public Аdvоcаcy, која се бави заштитом интереса православних вјерника, активно су учествовали  у раду конференције ОЕБС-а посвећеној слободи права хришћана на мирно вршење молитвених окупљања и вршења богослужења, саопштено је из СНП.

У Бечу, 21. и 22. новембра, je одржан састанак ОЕБС-а о људској димензији (Supplementary Human Dimension Meeting) којем су присуствовали представници држава учесница ОЕБС-а и међународних невладиних организација, а главна тема била је омогућавање слободе мирних окупљања.

Током састанка, NGO “Public Advocacy” је скренула пажњу ОЕБС-у,  државама учесницама, међународним организацијама и организацијама за људска права, на проблем кршења права верника Украјинске православне цркве, чије се право на вероисповест остварује, између осталог одржавањем окупљања током јавних богослужења. Конкретно, како се наводи у саопштењу Српског народног покрета, говорило се о неистраживању кривичног поступка о кршењу права учесника у Свеукрајинском крсном ходу 2016. године. Тада је дошло до грубих кршења права на мирно окупљање верника УПЦ, који су добијали претње у вези са својим учешћем у Крсном ходу. Конкретно, у Одеској области, под претњом пожара, блокирани су аутобуси ходочасника који су путовали на миран скуп, о чему је било дато и званично саопштење Одеске епархије УПЦ.

У 2019. години право верника УПЦ на мирна окупљања у јавним богослужењима, такође наставља да се крши, јер многобројна насилна заплењивања храмова не доприносе правилном остваривању права на мирна окупљања верских заједница.

„С тим у вези, држави Украјини је препоручено да појача рад на повећању заштите права на мирна окупљања током јавних богослужења верника УПЦ. Раније је као резултат апела NGO Public Advocacy Савету за људска права УН и након преговора са Специјалним известиоцима УН, Влади Украјине послата комуникација по питањима о кршењима права верника у Свеукрајинском крсном ходу 2016. године. Ову комуникацију је, између осталог, потписао Специјални известилац УН о праву на слободу мирног окупљања и удруживања. На такав начин међународна заједница је већ изразила забринутост због кршења права верника у Украјини“, истиче се, између осталог, у извјештају са састанка.

Додаје се да ће са своје стране, NGO Public Advocacy наставити да обавештава међународну заједницу о положају православних заједница у Украјини и захтеваће наставак истраге кршења права верника УПЦ у свим категоријама кривичних дела.

Одбор за људска права УН (Human rights commettee), у складу са додатним протоколом Међународног пакта о грађанским и политичким правима, испитала је и притужбу о кршењу права верске заједнице УПЦ и, како се каже у саопштењу, обавезао државу Украјину да не избацује вернике УПЦ из њихове зграде (епархије Ивано-Франковске), на адреси ул. Черновола 6 и 6б.

Апел међународном ауторитету покренула је организација за заштиту људских права NGO “Public Advocacy” (НВО “Јавно заступање”) у име Архиепископа Ивано-Франковске и Коломијске епархије Серафима (Василија Зализницког), који је пастир верске заједнице која обавља богослужења у храму, а која је постала предмет судских тужби.

Предсједник NGO “Public Advocacy” Денисов О.С. је говорећи на ту тему казао: “Ми већ дуже време посматрамо систематска кршења права верника УПЦ и не видимо одговарајућу реакцију државе да заустави та кршења. Стога је наша организација током 2019. године почела да упућује директне апеле међународним инстанцама и како у име НВО, тако и у име оштећених како би ојачала законски рад на заштити оштећених УПЦ. Случај о избацивању Ивано-Франковске епархије и верске заједнице УПЦ из властите зграде је резонантан, јер су државни органи предузели директне кораке за исељавање верника из зграде коју поседују од 1991. године. 14. новембра 2019. године покренут је извршни поступак чији је циљ избацивање верских организација УПЦ из храма. И то упркос чињеници да је заједница УПЦ добила судску парницу о раскиду уговора о коришћењу храма, које је покренула државна администрација. На такав начин смо утврдили да су кораци које државни органи предузимају како би иселили вернике јасно дискриминирајући – и одлучили смо да се обратимо надлежним међународним инстанцама како би предузели конкретне мере за заштиту верника. Као резултат тога, Одбор за људска права УН је донео образложену и правичну одлуку и сада се верници УПЦ не могу бити исељани из њихових властитих зграда.“

Припрема правних докумената за овај случај је обавила адвокатска канцеларија „Денисов и Партнери“ која се бави заштитом интереса верника у име невладине организације “Public Advocacy” која има консултативни статус при Економском и социјалном савету УН.

„Раније је организација за људска права “Public Advocacy” одржала у канцеларијама ООН и ОЕБС бројне међународне догађаје уз учешће дипломата и међународних организација о заштити права верника у Украјини, Црној Гори, Северној Македонији и на Блиском Истоку“, закључује се у саопштењу СНП – Избор је наш, који потписује предсједник Дане Чанковић, а у којем је дат преглед извјештаја са састанка у Бечу.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This