Select Page

У недељу, 24. новембра 2019. у цркви Свете Марије Магдалине у Варшави служена је Божанска литургија поводом обиљежавања четири деценије епископске службе Његовог блаженства митрополита Варшавске и цијеле Пољске, господина Саве.

Прије четрдесет година, 20. новембра 1979. Свети Синод Пољске цркве изабрао је архимандрита Саву за новог владику а 25. новембра исте године тадашњи архимандрит и професор у манастиру св. Онуфрија примио је епископски чин.

Нови јерарх првобитно је постављен за епископа Лудза и Познања, а касније (1981.) за епископа Биалостока и Гданска.

Године 1998.  након смрти митрополита  Василија, владика Сава изабран је за митрополита Варшавског и цијеле Пољске.

Јучерашњој свечаности и Божанској литургији присуствовали су сви архијереји Пољске православне аутокефалне цркве као и  Митрополит Смоленски г. Исидорос из Московске патријаршије.

Обраћајући се народу који је испунио храм, владика Сава је подсјетио на историјат своје службе у Цркви, почевши од тешких послијератних година, прогона православних хришћана и његових најважнијих духовних тренутака.

Епископ пољске цркве нагласио је, између осталог, да су најбољи свједоци обнове црквеног живота новомученици, које је Пољска православна црква канонизовала у последњих 30 година.

„Православље је љубав која укључује све“, рекао је. предстојатељ Пољске Православне Цркве.

Такође се захвалио православним вјерницима, клиру, црквеним организацијама за њихов труд у мисији Цркве, чија је „стална дужност свједочити Христа распетог и васкрслог“.

Извор: Ромфеа

Напомена: Предстојатељ Пољске Аутокефалне Православне Цркве митрополит Сава замонашен је у манастиру Ваведење у Београду као докторанд на београдском Православном богословском факултету узеши монашко име Сава по највећем српском светитељу.

Н.П.

Pin It on Pinterest

Share This