Select Page

У Сарајеву вечерас почиње хорски фестивал, који организује Српско пјевачко друштво „Слога“ на којем ће до недјеље, 24. новембра, наступити хорови и ансамбли из БиХ, Србије и Црне Горе.

– Уз двије концертне вечери сви хорови ће заједно пјевати и на Светој архијерејској литургији, па ће тиме овај фестивал ревијалног типа пружити потпуну нову димензије хорског заједништва која је данас запостављења у мору такмичарских фестивала – рекао је данас Срни диригент Стефан Мојсиловић.

Према његовим ријечима, осим домаћина наступиће и хорови Прво београдско певачко друштво, Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Бањалуке, Црквени хор „Свети Марко“ из Подгорице, Српско православно црквено пјевачко друштво „Побратимство“ из Фоче, Хор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву са Пала, Женски вокални ансамбл „Дар“ из Бањалуке и Мушки вокални ансамбл „Појци Храма Светог Саве“ из Београда.

Он је додао да ће се хоровима на Литургији придружити и Камерни хор Смјера за црквену музику и појање Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву.

Отварање Фестивала, који се одржава благословом и покровитељством Његовог високопреосвештенства Митрополита дабробосанског Хризостома, биће вечерас у 19 часова у Саборној цркви Рођења Пресвете Богородице.

– Другог дана фестивала, осим активности предвиђених за хорове-учеснике, у плану је још један концерт, овог пута у Дому Оружаних снага у Сарајеву, такође у термину од 19 часова – навео је Мојсиловић.

Фестивал ће бити затворен у Саборној цркви, гдје ће заједнички хор свих учесника пјевати на Светој архијерејској литургији у недјељу од 9 часова.

Мојсиловић истиче да се очекује заједничко пјевање више од 150 хорских извођача који ће својим гласовима уприличити овогодишњу јубиларну прославу 800 година од самосталности Српске православне цркве и оснивања Митрополије дабробосанске.

– Ово је уједно и једини хорски фестивал ове врсте у Сарајеву који ће наставити традицију хорских сабрања које `Слога` његује од оснивања и давне 1888. године. Посебан циљ овог фестивала јесте да `Слога` са својом познатом историјом и традицијом окупи хорове који већ имају завидну репутацију, а и оне који су недавно основани, чиме ће допринијети развоју наше хорске културе, односно развоју аматеризма, из кога се касније могу очекивати и већи стваралачки резултати – рекао је Мојсиловић.

Фестивал ће трајати до недјеље, 24. новембра.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This