Select Page

У кремаљском Патријаршијском двору председник Руске Федерације Владимир Путин примио је Његово Блаженство патријарха јерусалимског Теофила III и Његову Светост патријарха московског Кирила. Блажењејши Патријарх Теофило је допутовао у Русију ради учешћа у чину уручења награде Међународног друштвеног Фонда јединства православних народа. Његово Превасходство Председник честитао је патријарху Теофилу на додељеној му награди која носи име Патријарха Алексија II и која се додељује „за доказану делатност на учвршћењу јединства православних народа.

За учвршћење и остварењу хришћанских вредности у животу друштва.“ Истакавши добре односе између Јерусалимске и Руске Патријаршије, као и братско општење патријараха Теофила и Кирила, Владимир Путин је изразио уверење да „то свакако иде на корист Православља у целом свету и води учвршћењу узајамних односа наших верника“. Такође је заблагодарио Његовом Блаженству на гостољубивом односу према многобројим поклоницима из Русије Светим местима и посебно Јерусалиму.

Његово Превасходство је казивао о свом недавном сусрету са великодостојницима хришћанских Цркава Блиског истока пре неког времена у Мађарској. „Ми смо свесни да је тежак положај хришћана на Блиском истоку“, казао је и изразио уверење да заштита хришћана у том региону треба да ангажује „сва наша усилија“.

Председник је истакао значај сарадње по том питању са представницима других религија присутних на Блиском истоку, пре свега са исламом, и додао да са њима веома ефикасно сарађује како би заједно решавали задатке који се тичу заштите општих традиционалних вредности. Такође је истакао улогу руских јеврејских општина у развијању међудржавних односа са Израелом, додавши да у јануару идуће године планира посетити ову земљу поводом Дана помена жртава холокауста и с тим у вези откривања споменика посвећеног жртвама блокаде Лењинграда.

Извор: Московска Патријаршија (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This