Select Page

Поводом обиљежавања Дана општине Будва у сриједу је пригодним програмом обиљежено 155 година трајања Народне библиотеке Будве. Свечаност је отворио предсједник Општине Будва Марко Царевић а уводну ријеч имала је Мила Баљевић, директорица ЈУ Народне библиотеке Будве.

У округлом столу у поводу јубилеја учествовали су: др Мирослав Лукетић, мр Божена Јелушић и др Предраг Зеновић, а приказан је и филм о Библиотеци. У музичком дијелу програма наступиле су чланице Женске вокалне групе Хармонија.

Предсједник Општине Будва Марко Царевић је отварајући свечаност истакао да је немогуће замислити историју града а не узети у обзир мјесто које у тој историји заузима будванска Библиотека, да је на подручју општине настао први српски буквар Инока Саве, штампан у Венецији крајем 16. вијека, те да је Будва дала велика књижевна имена као што су Крсто Ивановић, Зановићи, Антун Којовић, Стефан М. Љубиша чија дјела чува завичајна збирка Библиотеке.

Говорећи о садашњем тренутку, предсједник Царевић је истакао да Народна библиотека Будве има богат књижни фонд чиме се сврстава међу најбогатије библиотеке у Црној Гори и шире, а такође је као значајне сегменте рада истакао дигитализацију грађе и издавачку дјелатност.

„Ово је институција од немјерљивог значаја за наш град и заслужује да у њему има свој дом. Томо и Стана Лукетић, велики будвански добротвори, оставили су земљиште у центру града за изградњу библиотеке и школовање будванске и паштровске омладине и истрајаћемо на томе да се њихова жеља оствари. Пројекат мултифункционалне зграде библиотеке и културног центра већ је урађен, а надамо се да ћемо брзо вратити дом Библиотеци у самом срцу града. Општина Будва, као оснивач ЈУ Народна библиотека Будве, наставиће да помаже и на друге начине рад Библиотеке“, закључио је Царевић честитајући јубилеј директорици Библиотеке, запосленима и Савјету ове установе.

Директорица Библиотеке Мила Баљевић је истакла да Библиотека, о којој први писани траг постоји од 1864. године, на скроман начин обиљежава јублеј „како приличи једном подстанару“.

„Наша Библиотека је кроз своје дуго трајање расла са својим градом и њеним грађанима, ослушкујући њихове културне потребе. Ослушкивање тих потреба и њихова реализација је примарни задатак Народне библиотеке Будве, чија је сврха његовање културног духа и очување цивлизацијских темеља. У складу са тим, остварили смо блиску сарадњу са културним институцијама, са просвјетним установама, са НВО удружењима, и појединцима што је побољшало рад наше Установе. У овој години смо организовали преко 100 културних програма које је посјетило око 8 000 грађана. Библиотека је организатор 4 фестивала: Фестивал писаца СО И МОРЕ у сарадњи са појединцима, Фестивал ЋИРИЛИЦОМ организујемо у сарадњи са Удружењем издавача и књижара Црне Горе, Фестивал за дјецу “Мале морске пјесме и приче” у суорганизацији са НВО Драмским студиом из Будве и Фестивал “Стриповање” у сарадњи са НВО Линија. Покренули смо током љета манифестацију „Књижевна комуна“ у Библиотеци Стефан Митров Лјубиша у Петровцу и на тај начин Петровчанима омогућили да присуствују бројним књижевним вечерима младих афирмисаних аутора из Црне Горе и региона. У паштровској библиотеци су се током ове године одвијале 4 радионице, које је похађало 90 ученика од првог до деветог разреда.“

Баљевић је истакла да библиотека константно ради на обогаћивању фонда и набавци актуелних наслова за читаоце, те да је за годину фонд увећан за 4300 књига које су стручно обрађене у електронском каталогу, а који је онлајн доступан грађанима на сајту Библиотеке. Данас Библиотека заједно са подручним одјељењем библиотеке „Стефан Митров Љубиша“ у Петровцу располаже фондом који броји више од 100.000 монографских публикација, а од 2017, када је покренута издавачка дјелатност, објављено је 29 публикација.

„Издавачка дјелатност Библиотеке заснива се на завичајном принципу, што у основи значи да предност имају аутори и њихова дјела који су родом из будванске општине или дуги низ година живе и раде на овом подручју, а својим стваралаштвом утичу на развој и афирмацију локалне заједнице, као и дјела која су тематски везана за будвански крај. У овој години објављено је 12 монографских публикација.“

ЈУ Народна библиотека Будве је у овој години организовала чак 14 радионица које је похађало преко 400 полазника на седмичном нивоу од фебруара до новембра 2019. године, и које су за полазнике бесплатне. Полазници ових радионица различитог су узраста и интересовања, од дјеце предшколског узраста до грађана у позним годинама.

“Библиотека је прошле године изградила визуелни идентитет и свој сајт, а ове године постављена је и платформу за дигиталну библиотеку, која броји 533 јединице са преко 15 000 дигиталних страница у разним форматима.“

Поред сопственог материјала, у Дигиталној библиотеци се налази и завичајна грађа чије су дигиталне копије добијене захваљујући сарадњи са другим библиотекама и баштинским установама у земљи и иностранству. 2004. године, на стоту годишњицу постојања, отпочета је дигитализација 5500 страница “Приморских новина”, а ове године је дигитализован и лист “Монтенегротурист” са 1500 страница.

„Обје серијске публикације су својеврсна историја Будве за период у којем су излазиле, а грађанима су онлајн доступни на нашој дигиталној библиотеци. Посебну цјелину Дигиталне библиотеке чини тематска колекција посвећена Крсту Ивановићу. Намјера нам је да нашу дигиталну библиотеку изграђујемо прикупљајући са свих страна свијета завичајну грађу коју немамо у свом посједу.“

На округлом столу у поводу јубилеја говорили су др Мирослав Лукетић, мр Божена Јелушић и др Предраг Зеновић.

По завршетку округлог стола у поводу јубилеја 155 година трајања Народне библиотеке Будве, приказана је радна верзија филма о Библиотеци који је радила главна уредница РТВ Будва Ива Бајковић.

 

Pin It on Pinterest

Share This