Select Page

Српска академија наука и уметности јуче је свечаном академијом обележила 178 година постојања и рада. Свечаности је присуствовао и Његова светост Патријарх српски г. Иринеј.

У богатој историји Академија је имала 1481 члана. Међу њима су нобеловци Андрић, Солжењицин, великани науке – Тесла, Пупин, Миланковић, Мендељејев, књижевности – Грим, Иго, Толстој….

Чланови нису остали по страни ни на једној историјској раскрсници Србије у ових 177 година континуитета, поручио је председник САНУ Владимир Костић:

„САНУ је увек градила своју интелектуалну отменост коју су данашњи академици дужни да покушају да одрже.“

Академик Миро Вуксановић указао је на значај бројних радова које чланови САНУ објављују.

„Када би се на једном месту окупило и прочитало све оно што Српска академија и њени чланови у стотинама наслова само у једној години објављују, видело би се на који начин ова кућа даје не само допринос науци и уметности него и како нуди одговоре на национална, актуелна државна и друштвена питања“, рекао је Вуксановић.

Свечану акдемију обогатио је и изузетан уметнички програм.

САНУ тренутно има 135 чланова

Српска академија наука и уметности тренутно има 135 чланова – 107 редовних и 37 дописних чланова.  Чланове Академије бира Скупштина САНУ и они могу бити редовни, дописни и инострани. Редовне бирају редовни чланови, док остале чланове бирају редовни и дописни чланови на основу предлога огранака Академије.

Нобелову награду добило је 20 чланова САНУ, а неки од њих су Лавослав Ружичка, Иво Андрић, Владимир Прелог, Михаил Александрович Шолохов и Петер Хандке.

Најистакнутији председници Академије су, осим Јосифа Панчића, били Јован Цвијић, Стојан Новаковић, Слободан Јовановић и Павле Савић, док је Сима Лозанић био на челу Академије у два наврата. Тренутни председник САНУ је Владимир Костић, који председава Академији од 2015. године.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This