Izaberite stranicu

У недељу, 10. новембра, у Храму Воздвижења Часног крста у Келну свечано је прослављен Свети Арсеније, Архиепископ српски, коме је посвећена капела при храму и кога Православна омладинска заједница у Келну слави као свог заштитника. 

Већ десет година у капели посвећеној том светитељу чува се честица његових светих моштију. Поводом јубилеја Светом архијерејском литургијом је началствовао Епископ диселдорфски и немачки г. Григорије уз саслужење Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, који је пре десет година, по благослову Митрополита Амфилохија, донео ту светињу из манастира Ждребаоника у парохију келнску.

Саслуживали су архијерејски заменик протојереј-ставрофор Неђо Јањић, протојереји-ставрофори Слободан Милуновић, Милан Пејић, Вељко Гачић, Симон Туркић, Миленко Марковић и Данило Радмиловић, протојереји Станко Ракић и Предраг Гајић, протосинђел Јован Станојевић, протонамесници Младен Јањић и Александар Перковић, јереј Стеван Дурић, протођакон Александар Секулић и ђакон Александар Дебељак.

По први пут у Храму Воздвижења Часног крста појао је хор православних бугарских појаца из Берлина. У препуном храму, после читања Светог јеванђеља, поучном беседом се обратио надлежни Епископ Григорије. У току Литургије крштена је Кристина Адамовић, новорођена ћерка овогодишњих кумова славе г. Горана и гђе Сандре Адамовић. После причешћа благочестивог народа и освећења славског знамења овогодишњи кумови предали су четвртину колача г. Бојану и гђи Данијели Судар који су преузели част кумства за следећу годину.

После речи добродошлице које је Епископ Григорије упутио Епископу Јоаникију, гост из отаџбине је говорио о значају личности и животу Светог Арсенија, Архиепископа српског.

Парохија келнска је у свечаној сали, недалеко од цркве, припремила трпезу љубави за све присутне. У пригодном програму су учествовали Фолклорна група из Леверкузена и Културно-уметничко црквено удружење Моравац из Диселдорфа.

Извор: Епархија диселдорфска и немачка

Pin It on Pinterest

Share This