Select Page

На дан када Црква Бога живога прославља Св. Јоаникија Великог и Свештеномученика Никандра, служена је Света литургија у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа. Евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића. За певницом је појао мешовити камерни хор Свети Сава под вођством хоровође и вероучитељице Снежане Поповић.

Након прочитаног јеванђељског зачала, освећења Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, словом поуке сабранима се обратио началствујући свештенослужитељ, прота Милета Кљајевић.

У својој беседи о богаташу и Лазару, отац нам говори о томе шта се са човеком збива када своје богатство доживљава на апсолутан начин.

„Треба да запазимо да Господ име богаташа не спомиње, док име сиромаха Лазара помиње, што је сасвим супротно обичају где се памте имена богаташа а имена сиромаха не памте, или се и не спомињу“, казао је прота.

Указујући на то да Господ и не спомиње име богаташа, да не би дао сувише части ономе кога су људи поштовали, а и да би показао да су судови Божији другачији од судова људских, подвукавши да и на небу име богаташево неће бити помињано, ни међу анђелима, светитељима, апостолима… да ће просто бити избрисано из Књиге живота.

„И да не би били обмањивани разним сумњивим духовима и привиђењима Господ је пустио умрле да нам саопште оно што нам је ради спасења потребно да знамо – да би сазнали праву истину о ономе свету и то онолико колико нам је нужно – да би имали трпљење, веру и наду Лазареву; да ништа у овом свету не треба да сматрамо приватном својином, него да све што имамо сматрамо Божијом позајмицом, ради спасења нашег и наших ближњих“, поручио је прота Кљајевић у својој беседи у подгоричкој Цркви Светог Ђорђа.

Заблагодаривши Господу на сједињењу с Њиме, парохијанима је подељена погача умешена од освећеног брашна са освећења Светогеоргијевског дома.

Заједничарење је настављено у гостопримници Светог храма.

Елза Бибић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This