Select Page

Обновљењe храма Светог великомученика Георгија у Лиди Палестинској, прослављен је литургијски у храму под Горицом, ком је овај храм и посвећен. Светим евхаристијским сабрањем началствовао је старешина храма, протојереј ставрофор Велибор Џомић уз саслужење проте Милете Кљајевића и ђакона Ивана Црногорчевића и молитвено учешће проте Јована Радовића.

Након прочитаног јеванђељског зачала, освећења Дарова предложења и причешћа верног народа Божијег, укратко се сабранима обратио началствујући свештенослужитељ, протојереј ставрофор Велибор Џомић.

Честитајући празник, када су пренесене мошти Светог Ђорђа из Никомидије у Палестину – Ђурђиц, отац је пожелео свечарима да им Господ буде милостив, да благослови њихове домове и укућане – на напредак и свако добро у све дане њихових живота.

Потом је подсетио на блажено почившег Патријарха Павла који се пре 10 година представио Господу.

„Када неко живи у Христу и у Цркви, ових 10 година као да стају у један дан, а то значи да је тај истински Божији човек обасјан вјечношћу и Светим животом који је оставио иза себе нама, као залог и путоказ „, казао је отац, подјеливши са присутнима радост што се данас у његовом родном селу, Кућанцима, освештава храм у коме је Свети Патријарх Павле крштен, који ће, једног дана бити претворен у манастир.

„Нека Господ нас помилује његовим молитвама и већ како га свуда штују и поштују као Светога Патријарха Павла“, нагласио је прота на крају свога обраћања у подгоричкој Цркви великомученика Георгија.

Благосиљајући славске приносе и преломивши колаче, данашњим свечарима обратио се затим прота Кљајевић, подсећајући како „свијећу палимо у славу и част Светога Ђорђа који је заштитник  домова и укућана, колач подижемо за здравље и спасење породица, а кољиво приносимо за покој душа наших ђедова и прађедова, јер да није њих, не би било ни нас – јер и њихове душе се радују крсној слави“.

Заблагодаривши Господу, заједница у Телу и Крви Христовој настављена је у црквеној гостопримници.

Елза Бибић

 

Pin It on Pinterest

Share This