Select Page

Света православна црква слави спомен на великог Светог Јова, игумана и чудотворца почајевског, 28. октобра/10. новембра, кад хиљаде верника – украјинских православних поклоника – сваке године учествује у светковању у Светој Покровско-почајевској лаври.

Како је празник ове године пао у недељу, службе су биле још свечаније и лепше, пошто је престављење великог подвижника светковано заједно са славним Васкрсењем Христовим, које је надање свих подвижника и искрених православних верника.

Свети Јов се упокојио 1651. године и његове мошти су откривене нетљене 1659. године.

Две литургије су служене у Преображењском Саборном храму на дан самог празника, у 5 и 10 ч. ујутро. Каснијом Литургијом началствовао је Митрополит Теодор уз саслужење Његовог Високопреосвештенства Митрополита почајевског Владимира, игумана овог манастира, Његовог високопреосвештенства Митрополита лавовског и галицијског Филарета, Његовог високопреосвештенства Архиепископа шумијског Јова, Његовог високопреосвештенства Архиепископа бојарског Теодосија и свештенства и гостију овог манастира.

Митрополит Теодор је одржао проповед после прочитаног јеванђељског зачала.

После Литургије уследила је литија по порти Лавре, а мошти Светог Јова су пренесене у Печерску (пећинску) цркву, где се трајно чувају. Служен је молебан пре преноса моштију.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)

Pin It on Pinterest

Share This